Subota, 30 svibnja, 2020

Važne preporuke u vezi sa dezinfekcijskim barijerima ispred objekata

Nemojte propustiti

Dobre vijesti: U Bosni i Hercegovini najmanje oboljelih u jednom danu

U Kantonu Sarajevo danas nije zabilježen niti jedan novi slučaj. Najmanji broj slučajeva zaraženih virusom korona u posljednja dva mjeseca...

Dodik će biti pozvan u Tužilaštvo BiH zbog navoda o prisluškivanju opozicije

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se u Narodnoj skupštini RS-a 20. maja obratio poslanicima opozicije Nebojši Vukanoviću i Drašku...

Afera “Pokretna bolnica” Republici Srpskoj: Entitetski MUP izuzeo dokumentaciju prije SIPA-e?

Pripadnici MUP-a Republike Srpske danas su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske pokupili dokumentaciju o kupovini pokretne bolnice....

Sigurnost mene i moje porodice je ugrožena zbog hapšenja Novalića! Ne znam je li to pritisak da napustimo BiH?

- Ne mogu govoriti o dokazima. Na istragu niko ne smije uticati. Bilo kakvo neodgovorno ponašanje bilo koga može...

Dezinfekcijske barijere predstavljaju posebno pripremljene površine koje mogu biti posebno izrađene posude za tu namjenu ili betonska udubljenja kao dio arhitektonskog rješenja za ulaz.

Prema naredbama nadležnih štabova, u svim objektima kroz koje prolazi veći broj osoba neophodno je postaviti dez-barijere preko kojih moraju proći ljudi, a u određenim pogonima i prostorima, slične barijere se postave i za vozila.

Sve se čini sa ciljem da bi se spriječilo unošenje mikroorganizama i u svrhu preveniranja širenja infekcije u zatvorene prostore, a njihova pogrešna ili nepotpuna upotreba može nanijeti više štete nego koristi, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Otopine pripremati po strogim instrukcijama

Prema instrukcijama i preporukama iz Instituta, dez-barijere moraju biti postavljene na glavnom ulazu u ustanovu, prostor, proizvodnju, na način da ih se ne može zaobići, preskočiti ili izbjeći, s tim da se treba onemogućiti kontakt kožom ili pristup kućnih ljubimaca.

Same “posude” odnosno udubljenja moraju imati minimalnu dubinu 2-4 cm za barijere za ljude, i 6-8 cm za barijere za vozila, a u njih postaviti sintetičke spužve koje je neophodno fizički čistiti (ispirati) u toku 24 sata.

Što se tiče upotrebe dezinficijensa u dez-barijerama, koriste se dezinficijensi koji pružaju trenutno dejstvo, otopina treba biti u koncentraciji dva puta jačoj nego otopine za primjenu orošavanjem ili prskanjem, a njihova dopuna se obavlja minimalno svakih 6-8 sati, s tim da ako je protok osoba veći, i znatno češće.

U INZ-u naglašavaju da pripremu otopine dezinficijensa moraju vršiti stručne osobe ili se ona mora raditi pod njihovim nadzorom, dez-barijera se ne smije dodirivati rukama, a prilikom njenog postavljanja, osvježavanja, punjenja, čišćenja, neophodno je koristiti sve mjere zaštite (rukavice, maska).

Za pripremu same otopine koja će se koristiti u dez-barijeri neophodno je da se sredstvo razblažuje i otopina priprema neposredno pred upotrebu, odnosno primjenu. U normalnim uvjetima za pripremu otopine za dez-barijeru koriste se dva grama sredstva na bazi hlora za pripremu deset litara otopine za dez-barijeru, koja se mora kontinuirano dopunjavati.

U specifičnim uvjetima, gdje protok ljudi, moguće je pripravljanje i na bazi četiri grama hlora za deset litara otopine. Pripremljena otopina je spremna za upotrebu narednih 6-8 sati, stoga je važno na dnevnoj bazi pripremati adekvatne količine otopina kako bi se racionalno koristila sredstva i smanjilo nepotrebno dodatno eko-kontaminiranje svakodnevnim deponovanjem preostale otopine.

Širenje umjesto sprečavanja zaraze

– Brzopleta i površna priprema otopine za dez-barijeru prozrokovat će kontraefekat, a nedovoljna količina dezinfekcionog sredstva u otopini koja se priprema neće imati efekat dezinfekcije nego pojačanog čišćenja.

S druge strane, suvišna količina dezinfekcionog sredstva u otopini koja se priprema za dez-barijeru može oštetiti obuću korisnika dez-barijere, pojačava rizik za inhaliranje štetnih isparavanja, ali i rizik za osobu koja priprema i nadzire otopinu, te za osobu koja vrši čišćenje dez-barijere!

Kako ističu iz instituta za zdravlje i siugurnost hrane, na kraju i najbitnije – nepravilna, neadekvatna i nestručna dezinfekcija i priprema i implementacija dez-barijera predstavlja nedjelotvorno utrošen rad, vrijeme i novac, a potencijalni rizici i štete uključujući i širenje zaraze se umjesto smanjuju, ustvari povećavaju.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Ko će odgovarati? Samo prevoz šatora zvanog pokretna bolnica plaćen je 400 hiljada KM

"Znamo da je samo prevoz šatora zvanog pokretna bolnica plaćen 400 hiljada KM, a o drugim štetama možemo samo...

Amir Zukić poručuje: Ovo je nepravda! Ko je u SDA ne...

Nakon odluke State Departmenta oglasio se i Amir Zukić koji je za Face TV komentarisao cijeli postupak. Podsjetimo, američki državni sekretar Mike Pompeo javno je...

Hamdo na Sokocu zaposlio 150 radnika: Nakon izvoza u Tursku, nastavlja...

Direktor kompanije “Hamdo group” ističe da je uspješno završen prvi projekt izgradnje 15 vila za tržište Turske, te da je otpremljena i posljednja isporuka...

Važne informacije za državljane BiH koji planiraju u Hrvatsku

Ova odluka je već na snazi, a Hoffmann je napomenuo kako svi ostali uvjeti i dalje važe kada je riječ o ulasku u Hrvatsku. Ministarstvo...

Čerkez pojasnio: Evo koje mjere ostaju na snazi još uvijek!

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez je istaknuo kako će se svakih 14 dana raditi analiza prethodnog razdoblja, te na osnovu stanja...

Možda vas zanima i ovo