Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Važne promjene u Njemačkoj: Od 2023. godine stanovnicima će biti bolje, dobit će više novca

Preporučeno

Od 1. januara 2023. kupci plug-in hibridnih vozila više neće primati novčanu pomoć države. Iznos finansiranja za isključivo električne automobile također će se smanjiti od 2023.

Godinu 2022. oblikovali su pandemija koronavirusa, energetska kriza i rat u Ukrajini. Kao i svake godine, nadolazeći prijelaz u godinu donosi neke važne promjene u Njemačkoj.

U budućnosti će temeljni dohodak zamijeniti Hartz IV, povećat će se stambeni i dječji doplatak, stupit će na snagu kočnica cijena struje i plina, a nasljednik karte od 9 eura već je u startu.

Fenix-magazin.de već je nekoliko puta pisao o promjenama koje će uslijediti od 2023. godine, a u nastavku pročitajte ono najvažnije što se mijenja kao što su novi zakoni, propisi, promjene koje će građani primijetiti u “svojim novčanicima”.

Pružatelj finansijskih usluga MLP sažeo je važne promjene u područjima rada, plaća i poreza koje se mogu očekivati ​​od 1. januara 2023.:

Građanski doplatak umjesto Hartza IV: Početkom građanskog doplatka milioni ljudi lošeg finansijskog stanja od 1. januara dobivaju znatno veće naknade. S obzirom na visoku inflaciju, uplate u osnovno osiguranje rastu za više od 50 eura. Veliki dijelovi reforme neće stupiti na snagu do 1. jula. Zavodi za zapošljavanje bi tada trebali više brinuti o nezaposlenima.

Povećanje paušalne stope u matičnom uredu: To će se nastaviti i čak povećati u 2023.: Od 1. januara 2023. ukupni iznos za rad u matičnom uredu koji se može potraživati ​​u porezne svrhe povećat će se na najviše 1.000 eura (ranije : 600 eura). To znači da se 200 dana kućnog ureda godišnje može odbiti od poreza. Značajno je napomenuti kako se paušal može zatražiti ako nije dostupna posebna studija.

Viša osnovna naknada: neoporeziva osnovna naknada povećava se sa 10.347 eura u 2022. na 10.908 eura u 2023. Parovi mogu koristiti dvostruko veći iznos. Porez na dohodak uopće će morati platiti samo oni koji budu imali veći prihod u idućoj godini.

Upravo se čita:  Bosanac napao komšinicu u Beču: Svaku noć ili pomjera namještaj ili ima glasan odnos sa partnerom

Olakšice za osobe s niskim primanjima: Od 1. januara 2023. ograničenje srednjih poslova znatno će se povećati. Zaposlenici tada samo moraju platiti pune doprinose za socijalno osiguranje od prihoda od 2.000 eura mjesečno. Od 1. oktobra 2022. limit je već porastao s 1.300 na 1.600 eura.

STAMBENI I DJEČJI DOPLATAK POVEĆAT ĆE SE 2023. GODINE

Stambena naknada trebala bi osjetno porasti od 2023. godine – za 190 eura. To će od sljedeće godine iznositi oko 370 eura mjesečno. Povećanje je dio reforme stambenih beneficija savezne vlade i namijenjeno je potpori najmoprimcima s niskim primanjima.

U 2023. godini raste i dječji doplatak. Porodice tada dobivaju 250 eura mjesečno za prvo troje djece (ranije 219 eura za prvo i drugo dijete, 225 eura za treće dijete). Od četvrtog djeteta ostaje još 250 eura mjesečno.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE I OSIGURANJE ZA NJEGU ĆE SE PRILAGODITI

Kako priopćava MLP, u 2023. povećat će se i doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje u sklopu Zakona o finansijskoj stabilizaciji GKV-a. Prijelaz sa zakonskog na privatno zdravstveno osiguranje (PKV) bit će otežan: ubuduće će to biti moguće s godišnjim bruto prihodom od 66.600 eura. U 2022. taj je prag bio 64.350 eura.

Prestaje i privremena korona doplata u osiguranju za dugotrajnu njegu. Od januara u privatnom zdravstvenom osiguranju prestaje primjenjivati ​​privremeni dodatak za finansiranje dodatnih troškova povezanih s koronom od 7,30 eura za osobe s pravom na pomoć i 3,40 eura za sve ostale osobe koje plaćaju doprinose za obvezno osiguranje za njegu.

FINANSIJSKI DODATNI PRIHOD UZ PENZIJU

Od 1. januara 2023. penzioneri će uz starosnu penziju vjerovatno moći ostvarivati ​​neograničena primanja. Nacrt zakona savezne vlade o 8. Zakonu o izmjenama i dopunama SGB IV već je objavljen i samo ga trebaju potvrditi Bundestag.

Upravo se čita:  Rumun u Klagenfurtu napao Bosanku (39): Prijeti mu deportacija

Reforma predviđa sljedeće:

– Korisnici starosne penzije i prijevremeni penzioneri: Od 2023. vjerovatno će se u potpunosti ukinuti ograničenja dodatnih primanja.

– Penzioneri sa smanjenom sposobnošću zarađivanja: Prilikom isplate penzija zbog potpunog smanjenja sposobnosti za zarađivanje od 1. januara 2023. primjenjuje se dodatno ograničenje dohotka od 17.823,75 eura bruto godišnje (1.485,31 EUR mjesečno). Ranije je taj limit iznosio 6300 eura bruto godišnje.

– Za primatelje penzija zbog djelomičnog smanjenja sposobnosti zarađivanja planirani dodatni dohodak iznosi 35.647,50 eura bruto godišnje.

– Ako je prihod bio vrlo visok prije nego što je došlo do smanjenja sposobnosti zarađivanja, čak se može primijeniti viša granica dodatnog prihoda.

– Promjene će biti i u penzionim programima poduzeća. Iznos porezne subvencije za direktna osiguranja, penzijske fondove i penzijske fondove u sklopu penzionih programa poduzeća (bAV) u novoj će se godini povećati: sa 564 na 584 eura. Osim toga, doprinosi bez socijalnog osiguranja povećavaju se s 282 na 292 eura mjesečno. To ne utječe na izravna osiguravajuća društva i mirovinske fondove koji se oporezuju po jedinstvenoj stopi.

Primanja penzionog plana preduzeća (bAV) podliježu doprinosima u zakonskom zdravstvenom osiguranju i osiguranju za dugotrajnu njegu. Od 2020. godine, međutim, postoji izuzeće do kojeg se oslobađaju doprinosa za zdravstveno osiguranje. To će se u idućoj godini povećati sa 164,50 na 169,75 eura mjesečno. Obavezno osigurani penzioneri doprinose plaćaju samo za naknade koje prelaze ovaj iznos oslobođenja. Tako ćete uštedjeti nekoliko eura na doprinosima za zdravstveno osiguranje. Isto vrijedi i za ograničenje izuzeća za osiguranje za dugotrajnu njegu. To također raste na 169,75 eura mjesečno. Ako se ovo ograničenje prekorači, cjelokupna naknada podliježe doprinosima. Međutim, navedena pojednostavljenja ne odnose se na dobrovoljno osigurane osobe.

Upravo se čita:  Zemlja EU oduzimat će sve automobile s ovim registarskim pločicama

NOVČANE PROMJENE: 2023. DOLAZI KOČNICA CIJENA STRUJE I PLINA

Troškovi električne energije trebali bi ukupno pasti kao rezultat kočnice cijena električne energije. Za privatne potrošače te male i srednje kompanije troškovi su stoga ograničeni na 40 centi po kilovatsatu.

Kočnica cijena plina trebala bi se primijeniti od marta 2023. do najkasnije aprila 2024. Za domaćinstva te male i srednje kompanije, 80 posto godišnje prognozirane potrošnje za septembar 2022. bit će ograničeno na 12 centi po kilovatsatu za prirodni plin i 9,5 centi po kilovatsatu za daljinsko grijanje. Za preostalih 20 posto mora se platiti cijena ugovorena s opskrbljivačem energije.

U decembru su na snagu stupile olakšice kao što su energetski paušal za penzionere i odbitak za plin.

Promjene i na cestama i željeznicama: ovo će se primjenjivati ​​na vožnju i javni prijevoz 2023.

Deutsche Bahn želi svoje putnike 2023. brže dovesti do odredišta – barem na nekim rutama. Prema novom planu prijevoza na velike udaljenosti za 2023. sada postoji ICE veza između Kölna i Münchena dva puta na sat, a također i između Stuttgarta i Münchena. Uz kartu od 49 eura, 2023. trebala bi doći nasljednica karte od devet eura. Kada još uvijek nije jasno.

Osiguranje automobila također je podložno promjenama za vozače: klasa vrste određuje hoće li se u 2023. u osiguranje automobila morati platiti više ili manje nego prije. ADAC pretpostavlja da će 13 miliona vozača biti reklasificirano, od kojih će 8,1 milion morati plaćati više premija osiguranja u budućnosti.

Od 1. januara 2023. kupci plug-in hibridnih vozila više neće primati novčanu pomoć države. Iznos finansiranja za isključivo električne automobile također će se smanjiti od 2023. godine, piše Fenix magazin.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas