Petak, 18 lipnja, 2021

Važno otkriće američkih ljekara: Ovo spašava oboljele od koronavirusa

Nemojte propustiti

Kako objašnjava CNN, pacijenti koji su zaraženi virusom korona često umiru od akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), koji nastaje usljed oštećenja parenhima pluća

Američki ljekari otkrili su da ukoliko se oboljeli od virusa korona okrenu na stomak to može da im spasi život, piše CNN, dodajući da se na taj način povećava količina kisika u plućima pacijenata.

“Tako spašavamo živote, 100 posto. To je tako jednostavno uraditi, a vidjeli smo izuzetno poboljšanje kod pacijenata”, kaže doktorka Mangala Narishman, direktorica odjeljenja za teško oboljele u mreži za zdravstvenu njegu “Northwell Health”, u čijem vlasništvu se nalaze 23 bolnice u New Yorku.

Kako objašnjava CNN, pacijenti koji su zaraženi virusom korona često umiru od akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), koji nastaje usljed oštećenja parenhima pluća.

Od istog sindroma umiru ljudi koji imaju gripu, upalu pluća i druge bolesti.

Prije sedam godina francuski doktori su objavili članak, koji pokazuje da pacijenti s ARDS-om koji su bili na respiratorima imaju manju šansu da umru ako se okrenu na stomak.

Od tada, ljekari u SAD-u okreću na stomak pacijente na respiratoru.

CNN navodi da su američki ljekari tako okrenuli na stomak jednog pacijenta na Long Islandu i da je potom stopa zasićenosti kisikom porasla sa 85 na 98 posto.

Pacijenti obično ostaju da tako leže oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena leže na leđima kako bi ljekari imali bolji pristup prednjoj strani tijela i lakše mogli da im daju potrebne lijekove.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo