Utorak, 22 lipnja, 2021

Važno upozorenje nadležnih zbog neobične meteorološke pojave u BiH

Nemojte propustiti

Nadležno upozoravaju građane, naročito sa disajnim poteškoćama, da smanje svoje kretanje jer izlaganje ovoj vrsti prašine može dovesti do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja

“Uzrok pojave visokih koncentracija prašine je vjetar iz Sahare koji prenosi čestice prašine na velike udaljenosti. Iako je daljinski transport prašine i ovih dana bio prisutan, nije zabilježeno značajno povećanje koncentracija lebdećih čestica PM10 u zraku u Kantonu Sarajevo. Situaciju sa povećanim koncentracijama ovog polutanta kao posljedice prirodne pojave, možemo očekivati i tokom narednih par dana”, saopćeno je iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Kako navode u saopćenju, preporuke za građane su da smanje kretanje na otvorenom i izlaganje na što je moguće manju mjeru za periode povišenih koncentracija prašine tokom današnjeg dana, ali i narednih par dana. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.

”Apeluje se na građane, naročito sa disajnim poteškoćama, da smanje svoje kretanje jer izlaganje ovoj vrsti prašine može dovesti do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja. Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu: ¨Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo¨.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama”, saopćeno je iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo