Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Već od sutra počinju konkursi za popisivače

Nemojte propustiti

Općine, odnosno gradovi u Bosni i Hercegovini, od 10. jula mogu raspisati javne pozive za više od 20.000 popisivača i općinskih instruktora, kazao je jučer za „Avaz“ Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

Ilustracija
Ilustracija

Rok za objavu konkursa za popisivače pomjeren je već dva puta, ali kako je pojasnio Milinović, razlog tome bila su kašnjenja na lokalnom nivou, zbog ranije zakazanih termina održavanja sjednica općinskih, odnosno gradskih vijeća.

Javnom pozivu za prijave popisivača i instruktora prethodio je konkurs za popisne komisije, a do petka, 5. jula, formirane su 133 od 142 komisije potrebne na nivou BiH.

Milinović je kazao i da je Agenciji jučer pristiglo još tridesetak prijava iz općina. Centralni popisni biro imat će danas konačne rezultate o formiranju popisnih komisija lokalne samouprave.

Na lokalnom nivou planiran je angažman 625 članova komisija, a potom slijedi odabir 2.464 općinska instruktora te 18.879 popisivača. Bit će obučeno i dodatnih dvadeset posto osoblja, u slučaju da neki od izabranih kandidata odustane.

Među nezaposlenima vlada veliko interesiranje za posao popisivača od 1. do 15. oktobra, jer će osobe s biroa za zapošljavanje imati prednost tokom izbora, a taj posao značio bi im i zaradu od 400 do 600 KM.

Općine, odnosno gradovi u BiH te Distrikt Brčko, objavit će tekst javnog poziva na oglasnim pločama, odnosno zvaničnim internet-stranicama. Javni poziv objavit će Državna te entitetske agencije za statistiku na svojim službenim internet-stranicama, odnosno u medijima.

(Dnevni avaz)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo