Četvrtak, 21 listopada, 2021

Večeras otvaranje tunela “1. mart”: Od Sarajeva do Zenice za manje od jednog sata

Nemojte propustiti

sutra-otvaranje-tunela-1-mart-uspjeh-bh-gradjevinarstva_1408871246

Tunel „1. mart“ kao i dionica Zenica jug – Lašva na Koridoru 5C bit će otvoreni večeras u 20:00 sati, potvrdili su iz državne kompanije Autoceste Federacije BiH, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Obavljena su testiranja sigurnosne opreme u tunelu, otvaranje je večaras, a za korisnike autoceste dionica će u punom kapacitetu biti otvorena sutra, u subotu od 05:00 sati. Tunel „1 mart“ najsavremeniji je tunel u regionu, a neka oprema poput led rasvjete prvi put je postavljenja u neki od tunela na ovim prostorima.

Dug blizu tri kilometra i jedan od najzahtjevnijih tunela na koridoru 5C „1. mart“ će povezat Sarajevo i Zenicu modernom autocestom, što će u konačnici doprinijeti snažnijem i bržem ekonomskom razvoju ovog dijela Bosne i Hercegovine, piše NAP.

Tunel su izgradile bosanskohercegovačke firme na čelu sa domaćim kompanijama „Euroasfalt“ Sarajevo i „ŽGP“ Sarajevo, sa preko 300 radnika koji su 24 sata radili na izgradnji tunela.

Sigurnost tunela nadzirat će se 24 sata dnevno iz kontrolne sobe Centra za održavanje i kontrolu prometa države kompanije Autoceste Federacije BiH. Operateri u kontrolnoj sobi dobit će dojavu i o najmanjoj nepravilnosti u tunelu, poput zaustavljanja automobila, pješaka u tunelu, saobraćajne nesreće, piše Patria.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo