Subota, 22 siječnja, 2022

Večeras počinje 18. Sarajevo Film Festival

Nemojte propustiti

Festivalski trg ispred Narodnog pozorišta već vrvi od posjetilaca iz svih krajeva svijeta

Foto: ArhivVečeras će u Sarajevu u 19 sati biti svečano otvoren 18. Sarajevo Film Festival. Nakon svečanog otvorenja, bit će upriličena projekcija filma “Djeca” režiserke Aide Begic.
 
Događaji koji prate SFF počeli su još jutros otkad festivalski trg ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu vrvi od posjetilaca.
 
„Željeli smo da Festival svake naredne godine bar za jedan korak bude bolji. Mislim da se naša vizija za ovih 18 godina ispunila i da smo, zaista, sretni što je SFF danas regionalni centar okupljanja filmskih profesionalaca, ali i regionalna veza s ostatkom svijeta“, kazao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra za agenciju Anadolija.
 
U Sarajevo su počeli pristizati domaći ali i turisti iz inostranstva zemalja.
 
“Oduševljeni smo Sarajevom. Čuli smo za SFF da je odličan festival, pa smo tako odlučili da dođemo”, rekli su u razgovoru za agenciju Anadolija Emma i Luke, koji su u Sarajevo stigli iz New Castlea iz Engleske.
 
Emilio, Rosario, Carlo i Max stigli su u Sarajevo iz Trsta (Italija), kako bi pratili dešavanja na Festivalu.
 
“Čuli smo za SFF od prijatelja koji su ranije posjećivali Sarajevo u periodu festivala. Zaista je divno biti ovdje i sa nestrpljenjem očekujemo početak festivala večeras”, poručuju ovi mladi ljudi.
 
Gosti ovogodišnjeg SFF-a su španska glumica Victoria Abril, reditelj Bela Tarr i te legendarni fudbaler Eric Cantona.
 
Pored filma “Djeca”, u okviru takmičarskog programa bit će prikazani i „Tajni adut“ reditelja Todda Solonca, zatim „A gdje sada?“ glumice i režiserke Nadine Labaki, „Smrt čovjeka na Balkanu“ Miroslava Momčilovića, potom „Nedodirljivi“ reditelja Oliviera Nakachea i Erica Toledana, „Ja, Ann“  reditelja Barnabyja Southcombea, „Fudbaleri buntovnici“ francuskih reditelja Gillesa Rofa i Gillesa Pereza, kao i film „Cezar mora umrijeti“ u režiji braće Taviani.
 
Ovogodišnji SFF zatvoriće film „Anđeoski dio“ reditelja Kena Loacha, koji je, prema riječima organizatora, na ovogodišnjem festivalu u Cannesu doživio veliki uspjeh.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Izvjestilac njemačkog Bundestaga: Dodikova politička karijera gotova je do oktobra

Ako napadaš Dejton i gospodina Schmidta ne napaš samo njih već i Njemačku i EU i tu više nema...

Možda vas zanima i ovo