Subota, 6 ožujka, 2021

Večeras se klanjaju prve teravıje, ujutro prvi dan posta

Nemojte propustiti

Vučić odgovorio Hadžifejzoviću: Nikad u životu nisam uzeo snajper u ruku; Nisam pucao, ali sam bio na Palama, radio svoj posao i sve sam...

Vučić je rekao da garantuje da će Srbija poštovati međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, na šta se obavezala te...

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Čović: Imamo tri člana Predsjedništva BiH i to se neće nikada promijeniti

Zašto se ne bi svaki stanovnik ove države mogao kandidovati? Ali je suština da u Predsjedništvu sjedi bošnjački, hrvatski...

Prvi teravih namaz u reginu će se klanjati na oko 5700 lokacija.

Foto: AnadolijaVečeras se klanja prvi teravih namaz u većini gradova širom Balkana, čime je na poseban i svečan način najavljen dolazak najvažnijeg muslimanskog mjeseca ramazana. Sutra počinje i prvi dan mjeseca ramazana.

Od zemalja zapadnog Balkana post će najranije započeti muslimanski vjernici u Beogradu, gdje prvi dan posta počinje u 2.58 i završava u 20.42. Od ostalih gradova u regiji, u Sarajevu prvi dan posta počinje u 3.02, a završava se u 20.29. U Ljubljani prvi dan posta počinje u 3.05 i traje do 20.29. Slijedi Zagreb, gdje će prvi dan posta započeti u 3.07 i trajati do 20.41.

Postači u Skoplju post započinju u 3.13 a završavaju u 20.06. Podgorički muslimani će post prvog ramazanskog dana započeti u 3.22, a od jela, pića i drugih tjelesnih prohtjeva suzdržavat će se 20.15. U Tirani prvi dan posta počinje u 3.27 i traje do 20.10.

Večeras se širom Balkana klanja i prvi teravih namaza najsvetijeg mjeseca ramazana. Širom Bosne i Hercegovine teravija će se klanjati u oko 3500 džamija, mesdžida i privatnih i javnih objekata. U Srbiji će se teravih namaz klanjati u 171 džamiji i mesdžidu, a u Crnoj Gori u 130 džamija i mesdžida.

Na Kosovu će se teravih namaz klanjati u 800 džamija, mesdžida i privatnih objekata. U Makedoniji će se teravija klanjati u blizu 1000 džamija, mesdžida i privatnih objekata, a u samom Skoplju na 40 lokacija.

Teravih namaz u glavnom gradu BiH večeras počinje u 22.25, u Zagrebu u 22.49, u Beogradu u 22.23, Skopju 21.59, Tirani 22.01, Prištini 22.04, Podgorici 22.10, i Ljubljani u 22 sata i 57 minuta.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u BiH za agenciju Anadolija (AA) izjavili su da neće doći do ekstremnih promjena vremena.

“Blage promjene vremena idu s nedjelje na ponedjeljak, prvi dio naredne sedmice će biti nestabilno, ostatak sedmice u BiH može biti lokalnih nestabilnosti. U toku naredne sedmice temperature će biti sljedeće, jutarnje od 12 do 17, dnevne od 14 do 22 stepeni Celzija. U drugom djelu naredne sedmice dolazi do laganog rasta temperatura, ali ništa pretjerano”, poručuju stručnjaci iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sve više zaraženih, ljudi umiru, a ovaj klub je večeras krcat: Nastupa pjevačica iz Srbije

MOSTAR - Samo danas u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 910 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je 26 osoba. Dok...

Možda vas zanima i ovo