Nedjelja, 11 travnja, 2021

Veličina i oblik trudničkog stomaka: Ima li pravila?

Nemojte propustiti

Ako je vaš trudnički stomak špicast, neko će sigurno prokomentarisati da bez sumnje nosite muško dijete. Ako je stomak, pak, okrugao – sigurno čekate djevojčicu. Nasuprot narodnim vjerovanjima, pol djeteta ne utječe na izgled stomaka. Međutim, na oblik i veličinu stomaka utječu brojni drugi faktori: položaj bebe, visina trudnice, prethodne trudnoće i raspored organa u tijelu.

Mnoge trudnice strahuju da izgled stomaka koji odstupa od očekivanog, predstavlja siguran pokazatelj da se beba ne razvija kako bi trebalo. Već od 20. sedmice trudnoće, ginekolog će redovno mjeriti visinu fundusa materice, odnosno udaljenost vrha materice od pubične kosti. Uz redovne kontrole, brigu o svemu što se tiče izgleda trudničkog stomaka prepustite svom ljekaru, a evo šta sve može utjecati na veličinu i oblik stomaka trudnice.

Položaj bebe

Na samom početku trudnoće, plod je vrlo mali i nije previše aktivan, te položaj bebe ne utječe na izgled i veličinu stomaka. Veličina stomaka u prvih par sedmica prevashodno zavisi od navika trudnice. Međutim, kako se termin približava, tako i beba postaje sve veća i aktivnija.

Pomjeranje bebe unutar materice utjecaće na izgled stomaka. U trećem trimestru, većina beba se okreće glavicom ka dole i na taj način se sprema za dolazak na svijet prirodnim putem. Pošto je beba u tom momentu već potpuno oformljena, definitivno će utjecati na izgled stomaka. Buduća majka u određenim momentima čak može primjetiti i kretanje bebe unutar stomaka.

Visina trudnice

Visina je svakako faktor na koji ne možete imati utjecaj. Visoke osobe najčešće imaju dugačak torzo, što osigurava dosta prostora u abdomenu koji beba može iskoristiti. S tim u vezi, nema potrebe za dodatnim širenjem stomaka, jer beba nije sputana u rastu i kretanju. Ako ste niži, prostor između rebara i kukova je dosta manji. Zbog nedostatka prostora, materica će se morati širiti ka spolja umjesto na gore. Zato stomak nižih trudnica uglavnom dolazi do izražaja.

Prethodne trundoće

Prethodne trudnoće takođe će utjecati na izgled trudničkog stomaka. Naime, tokom prve trudnoće trbušni mišići su zbijeni, a koža na stomaku je čvrsta. Čvrstina mišića i kože sprječava naglo širenje, pa stomak najčešće ostaje manji. Kako beba raste, trbušni mišići se razmiču. Nakon porođaja, mišići se vraćaju u prvobitni položaj. Međutim, tokom sljedeće trudnoće, buduće majke uglavnom primjećuju da im je stomak nešto veći. Na veličinu stomaka u ovom slučaju ipak ne utječe veličina samog ploda, nego je riječ o posljedici prethodne trudnoće. Žene koje su prije trudnoće bile u formi, uglavnom brže povrate svoju liniju, dok stomak tokom čitave trudnoće djeluje manji.

Raspored organa

Dok je u majčinom stomaku, svi bebini organi zapravo predstavljaju i dio majčinog tijela. S tim u vezi, mora se napraviti dovoljno prostora za posteljicu, pupčanu vrpcu, plodovu vodu i samu bebu. Tijelo se mora širiti kako bi obezbjedilo dovoljno mjesta za plod. Pri tom se majčini organi, kao što je slučaj sa crijevima, mogu pomjerati unazad ili u stranu. Ovo prilagođavanje utjecaće i na izgled stomaka.

Svi navedeni faktori mogu utjecati na oblik i veličinu stomaka. Ukoliko ste zabrinuti, obavezno potražite savjet ljekara. Ginekolog će voditi ultrazvučnu evidenciju visine fundusa, te se odstupanja od očekivanog najčešće objašnjavaju kao:

●        slabost trbušnih mišića (moguća posljedica prethodnih trudnoća)

●        termin porođaja je pogrešno utvrđen

●        višeplodne trudnoće

●        abnormalnosti materice

●        višak amnionske tečnosti

●        makrosomija (beba je većih dimenzija od očekivanog zbog gestacijskog dijabetesa)

●        dijete je zdravo, ali je krupno

Manji trudnički stomak od očekivanog često je posljedica jakih trbušnih mišića koji ne dozvoljavaju pretjerano širenje trbušnog zida ili pogrešno određenog termina poroda (buduća majka je kraće trudna nego što je mislila). Takođe, moguće je da ćete roditi sasvim zdravo dijete, koje je nešto sitnije.

Rezultati testa koji donose informacije o zdravlju djeteta, trudnicu će sigurno smiriti i skrenuti joj misli s veličine i izgleda stomaka. Već od 10. sedmice trudnoće dostupan je Moj prenatalni test. U pitanju je test koji je neinvazivan, pouzdan, precizan i siguran. Analiza se vrši na osnovu male količine venske krvi majke, a rezultati otkrivaju prisustvo Daunovog, Edvardsovog i Patauovog sindroma, te pol bebe. Ako rezultati testa utvrde prisustvo navedenih trizomija, ljekar će vas informirati o opcijama i narednim koracima.

Veličina djeteta, a samim tim i veličina stomaka, može biti uslovljena genima. Ako su roditelji sitnije građe, beba će vjerovatno naslijediti ove fizičke karakteristike od njih. Međutim, svako odstupanje od normativa trebalo bi temeljito ispitati, budući da odstupanja mogu ukazivati i na ozbiljna zdravstvena stanja ili prestanak razvoja in utero.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dragan Mioković raskovao Ljubišu Ćosića: “Šu*** iz ulice Draže Mihailovića i s Mladićevim posterom…”

Ne stišavaju se reakcije na zahtjev gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića koji je jučer tražio od Grada Sarajeva i...

Možda vas zanima i ovo