Petak, 30 srpnja, 2021

Velika Britanija iznijela četiri osnovna uslova za ostanak u EU

Nemojte propustiti

Britanski premijer David Cameron i članovi njegove Vlade iznijeli su četiri osnovna uslova za ostanak u EU.

Izvori u Vladi rekli su britanskom “Telegrafu” da su uvjereni da mogu da nađu način da zadrže Britaniju u EU uz bolje uslove članstva.

Prema ovim uslovima, London će insistirati da se Brisel “eksplicitno izjasni” da će Britanija biti van bilo kakvih mjera u cilju formiranja evropske superdržave. To znači isključenje Londona iz osnovnog principa EU o “sve bližoj uniji”.

Takođe, potrebno je da se Brisel “eksplicitno izjasni” da evro nije zvanična valuta EU i da Evropa ostane “multivalutna unija”. List navodi da ministri žele ovu deklaraciju kako bi zaštitili status britanske funte kao legitimne valute koja će uvijek da postoji.

Kao treći uslov Londona, traži se sistem “crvenog kartona” u cilju vraćanja ovlaštenja sa Brisela u Britaniju. To će omogućiti grupama nacionalnih parlamenata da spriječe usvajanje neželjenih direktiva i da ponište postojeće zakone EU.

Kao četvrti uslov, London traži novu strukturu za samu EU.

– Blok od 28 zemalja mora biti reorganizovan da se spriječi da nad devet zemalja koje nisu u evrozoni dominira 19 zemalja članica koje to jesu, sa posebnom zaštitom za londonski Siti – navodi “Telegraf”.

Diplomate vjeruju da ovaj plan predstavlja najvjerovatniji sporazum koji može da se postigne jer je veoma teško doći do rješenja koje je prihvatljivo za 27 drugih članica EU, kao i za Evropsku komisiju i Evropski parlament.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo