Utorak, 27 srpnja, 2021

Velika Britanija nije više članica EU: Ovo je sedam stvari koje će se sada promijeniti

Nemojte propustiti

Nakon mukotrpnog procesa, Velika Britanija je sinoć zvanično istupila iz Unije. Sada slijede promjene koje do sada nisu viđene.

Ovi sedam stvari će se promijeniti:

1. Britanski zastupnici u Europarlamentu izgubit će svoja mjesta

74 zastupnika u Europskom parlamentu izgubit će svoja mjesta jer s Brexitom Velika Britanija napušta sve političke institucije i agencije EU-a.

2. Nema više EU samita

Britanski premijer Boris (Džonson) Johnson morat će biti posebno pozvan ako se bude želio pridružiti drugim vođama na sastancima Evropskog vijeća u budućnosti. Ni britanski ministri neće ići na regularne sastanke na kojima se odlučuje o stvarima kao što je, primjerice, ograničenje ribarenja.

3. Mnogo će se govoriti o trgovini

Velika Britanija od sada može početi razgovore s drugim zemljama u svijetu vezano za pravila o trgovanju robama i uslugama. Naime, dok nije formalno izašla iz EU, Velikoj Britaniji nije bilo dozvoljeno da vodi pregovore o trgovini sa zemljama poput SAD i Australije. Pristalice Brexita smatraju da će upravo ova sloboda da sama određuje trgovinsku politiku dovesti do jačanja britanske ekonomije.

Puno toga treba još raspraviti i s EU. Najvažnije je sada uspostaviti trgovinski sporazum na relaciji Velika Britanija – Evropska unija. Novi sporazumi nastupit će tek nakon perioda tranzicije.

4. Pasoš Velike Britanije promijenit će boju

Nakon više od 30 godina Velika Britanija dobit će ponovno modru putovnicu koja će zamijeniti sadašnju tamnocrvenu. Od sredine godine novi pasoš izdavat će se u plavoj boji, a stare će nastaviti važiti.

5. Kovanica Brexit

Od petka u upotrebu ulazi oko tri miliona Brexit kovanica od 50 penija. Na njima će pisati datum 31. januar te natpis: “Mir, prosperitet i prijateljstvo sa svim nacijama”. Ova kovanica je izazvala podijeljene reakcije, a neki od podržavatelja ostanka u EU su rekli kako će odbijati prihvatiti ih.

6. Gasi se britanski odjel za Brexit

Tim koji je vodio pregovore i pripreme s EU raspušten je na dan Brexita. Osnovala ga je tadašnja premijerka Tereza Mej (Theresa May) 2016. godine.

7. Njemačka neće izručivati svoje građane u Veliku Britaniju

Osumnjičene koji pobjegnu iz Velike Britanije u Njemačku neće biti moguće vratiti nazad. Prema njemačkim pravilima izručenje njihovih građana moguće je samo u zemljama EU-a.

Kako tranzicijski period nastupa odmah po Brexitu, velika većina stvari ostat će ista do 31. decembra 2020. godine.

Sedam stvari će ostati iste:

1. Putovanje

Letovi, putovanje brodom i vozovima neće se mijenjati. Kada je riječ o kontroli pasoša, tokom tranzicijskog perioda, građani Velike Britanije moći će stajati u redu namijenjenom za građane EU.

2. Vozačke dozvole i pasoši za kućne ljubimce

Vozačke dozvole i pasoši za kućne ljubimce nastavit će vrijediti i dalje.

3. Evropska kartica zdravstvenog osiguranja

Zdravstvena kartica koja omogućava liječenje u slučaju bolesti ili nesreće u drugim zemljama EU te Švicarskoj, Norveškoj i Lihtenštajnu nastavit će važiti tokom perioda tranzicije.

4. Život i rad u EU

Tokom perioda tranzicije sloboda kretanja će nastaviti biti na snazi tako da će građani Velike Britanije moći raditi i živjeti u EU kao i do sada. Isto vrijedi i za građane EU koji žive i rade u Velikoj Britaniji.

5. Penzije

Građani Velike Britanije koji žive u EU nastavit će primati svoje penzije.

6. Doprinosi za budžet

Tokom perioda tranzicije Velika Britanija nastavit će s uplatama u budžet EU. To znači i da će se nastaviti finansirati projekti iz EU fondova.

7. Trgovina

Trgovina između Velike Britanije i EU ostat će ista te nikakve dodatne naplate neće biti uvedene.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo