Petak, 25 lipnja, 2021

Velika Britanija uzvraća udarac predsjedniku SNSD-a; Na sastanku Vijeća sigurnosti jasno poručili: “Razmatra se mogućnost uvođenja sankcija Miloradu Dodiku”

Nemojte propustiti

Sankcije bi se primjenile „kako za one koji ugrožavaju stabilnost, tako i za one koji su uključeni u tešku korupciju“.

„Trenutna retorika vezana za „mirni razlaz“ je zaista prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Velika Britanija je to jasno rekla i na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda“, rečeno je za politicki.ba iz ambasade ove zemlje.

Odgovarajući na pitanje da li se razmatra uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, ali i ostalima koji zastupaju ovakve stavove, odgovoreno je da se ta mogućnost razmatra.

Iz ambasade su dodali da se ta opcija diskutira s britanskim partnerima.

Sankcije bi se primjenile „kako za one koji ugrožavaju stabilnost, tako i za one koji su uključeni u tešku korupciju“.

Iz ambasade Velike Britanije rečeno nam je i da će sankcije biti aktivirane „ako i kada procijenimo da će biti najučinkovitije, na osnovu dokaza, kako bi zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, te će biti usmjerene i “na one koji su odgovorni za tešku korupciju”.

“Mi imamo različite načine na koje podržavamo stabilnost i dobro upravljanje u Bosni i Hercegovini, u bliskoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima”, dodaje se.

Upitani ko su ti partneri, od govoreno je da se radi o “velikom broju naših međunarodnih partnera u Bosni i Hercegovini”.

Cilj sankcija je “da zaštitimo sigurnost i stabilnost i da odbijemo prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu”.

“Ujedinjeno Kraljevstvo može nametnuti zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za osobe čije aktivnosti podrivaju ili su prijetnja suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom statusu ili ustavnom poretku BiH.

Po novom režimu sankcija za borbu protiv korupcije na globalnom nivou Ujedinjenog Kraljevstva, Britanska vlada može provesti zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za one koji su uključeni u tešku korupciju diljem svijeta”, pojašnjeno je u odgovoru iz britanske ambasade u Sarajevu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pezić u žiži javnosti zbog istupa na Facebooku: Vjernici ne trebaju ići na svadbu gdje se služi alkohol, sluša muzika, muškarci i žene sjede...

Ovih dana Elvedin Pezić je žiži javnosti zbog istupa na svojoj Facebook stranici, a koja se odnosi na žene. Elvedin...

Možda vas zanima i ovo