Srijeda, 20 listopada, 2021

Velika magnetna oluja sutra pogađa Zemlju

Nemojte propustiti

20150313130153_293875 (1)

NASA opservatorija je zabilježila pojavu prve značajne solarne eksplozije.

Ona je primijećena juče i smatra se najmoćnijom u ovoj godini, a predviđa se da će moći da izazove magnetnu oluju na Zemlji, i to već sutra nakon pomračenja.

Solarne oluje su moćni izlivi radijacije, ali štetna zračenja koja nastaju tokom ove pojave ne mogu da prođu kroz atmosferu. Tako da neće fizički uticati na ljude na površini Zemlje.

Međutim, ukoliko ona bude dovoljno intezivna, može da poremeti atmosferu u onom sloju gdje se nalaze kanali za komunikacione signale i GPS. Ove užarene munje čestica su emitovane iz aktivne oblasti 12297 na Suncu, klase X2.2, piše Telegraf.

Prema informacijama Američkog centra za predviđanje vremena u svemiru, u Bulderu u Koloradu, eksplozija će izazvati gašenje u nekim radio-vezama visokih frekvencija iznad određenih oblasti.

Solarna oluja nastaje kada se magnetna energija koja je izgrađena u solarnoj atmosferi iznenada otpusti u aktivni regionima oko sunčevih pega. Učestalost varira od nekoliko dana kada je Sunce posebno aktivno, do nedelju dana tokom mirnih perioda.

Količina koja se oslobodi je ekvivalentna milionima 100 megatona vodonikovih bombi koje eksplodiraju u istom trenutku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo