Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Velika prognoza do polovine 2018: Proljeće “kao iz priča”, toplotni udar, pa kiše

Nemojte propustiti

Proljeće u našem regionu po svojoj prilici bit će toplo, sa velikim brojem gotovo ljetnjih dana. Očekivana prosečna temperatura bit će do 19 stepeni Celzijusa.

To pokazuje analiza Nacionalnog centra za klimatske promene Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a oni prognoziraju da će temperatura biti iznad prosjeka, piše Blic.

Tokom proljeća možemo očekivati od 10 do 20 mraznih dana u nižim predjelima, a u brdsko planinskim do 50 dana. Za mrazne dane se podrazumijevaju oni dani u kojima je minimalna temperatura vazduha niža od 0 stepeni.

Međutim, tokom proljeća imat ćemo od 12 do 20 ljetnjih dana u nižim predjelima, kada se očekuje da će maksimalna temperatura biti 25 stepeni ili viša od toga.

Očekivana prosječna maksimalna temperatura vazduha za proljeće bit će u intervalu od 17 do 19 stepeni Celzijusa, a na planinama od osam do 13 stepeni. Prosječna minimalna proljetna temperatura vazduha se očekuje u intervalu od pet do 10 stepeni, a u višim predjelima od minus jedan do četiri stepena Celzijusa.

Kada su u pitanju padavine, tokom proljeća pašće prosječna sezonska količina padavina, od 130 do 200 mililitara, a u brdsko – planinskim od 200 do 270 mililitara po kvadratnom metru. U martu će biti suficit padavina u zapadnim krajevima zemlje. Broj dana sa padavinama, prognozira se da će biti od 30 do 40, a u brdsko – planinskim do 50.

Sa druge strane, dugoročna prognoza RHMZ-a pokazuje da će nam ljeto brzo stići i da ćemo već u aprilu imati gotovo ljetnje temperature. Evo kakvo nas vrijeme očekuje do jula.

Blag mart

Mart će biti malo blaži i prosječno vlažan. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu bit će malo iznad višegodišnjeg proseka, sa temperaturom oko 13 stepeni. Mjesečna suma padavina tokom marta bit će u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Topao april

Očekuje se da će april biti malo topliji i prosječno vlažan. Srednje minimalne temperature bit će oko 9,2 stepena, dok će srednja maksimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg prosjeka, i to oko 19,1 stepen Celzijusa. Mjesečna suma padavina tokom aprila bit će oko 52 mililitra.

Maj će biti suh

Malo topliji i malo sušniji maj nas očekuje ove godine. Ipak, srednje majske dnevne temperature i količine padavina bit će u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Očekuje se da će srednja maksimalna tempertura biti tokom maja oko 24,5 stepeni, a srednja minimalna oko 13,4 stepena. Mjesečna suma padavina iznosit će oko 43 mililitra.

I vlažan i topao jun

Jun će biti prosječno topao i prosječno vlažan. Vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha bit će od 15,5 stepeni, a srednja maksimalna temperatura oko 26,2 stepena. Mjesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u prosjeku nižim za oko četiri mililitra u odnosu na višegodišnji prosjek.

Toplotni talasi u julu

Prognozira se da će jul biti topliji i sušniji. Pravo ljeto. Očekuju se i toplotni talasi tokom ovog mjeseca.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg prosjeka i iznosit će oko 18,4 stepena. Srednja maksimalna temperatura bit će iznad višegodišnjeg proseka i u Beogradu i široj okolini iznosiće oko 29,7 stepeni. Tokom jula past će za 14 mililitara manje padavina nego što je prosjek. Julska suma padavina iznosit će oko 31 mililitra.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo