Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Velika promjena stupa na snagu od 19. oktobra: Vozila iz BiH pri putovanju u zemlje EU više ne trebaju zeleni karton

Nemojte propustiti

Vlasnicima motornih vozila iz Bosne i Hercegovine je omogućeno da od 19. oktobra 2020.godine, putuju u zemlje EU bez kontrole postojanja zelene / bijele karte (IMIC) od strane nadležnih organa navedenih zemalja.

Vlasnici motornih vozila iz Bosne i Hercegovine mogu putovati bez kontrole postojanja zelene/bijele karte (IMIC), od strane nadležnih organa u zemlje EU, Švicarske, Andore, Islanda, Norveške i Srbije.

Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterija i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa: EU, Švicarske (i Lihtenštajn), Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1358 od 28.09.2020.godine, o primjeni Direktive br. 2009/103/EZ Evropskog parlamenta i Vijeća vlasnicima motornih vozila iz Bosne i Hercegovine je omogućeno da od 19. oktobra 2020.godine, putuju u navedene zemlje bez kontrole postojanja zelene / bijele karte (IMIC) od strane nadležnih organa navedenih zemalja.

Ovo praktično znači da zvanični organi na granicama Evropskog ekonomskog prostora i drugih gore navedenih zemalja, prestaju sa obavezom kontrole postojanja zelene / bijele karte (IMIC-a), kao dokaza o postojanju osiguranja od odgovornosti za štete pričinjanje trećima, za sva vozila sa BIH registarskim oznakama.

Na ovaj način se vozila iz BiH u svemu izjednačavaju sa vozilima iz EU, Švicarske, Andore, Islanda, Norveške i Srbije, što se može smatrati dostizanjem najviših standarda kada je korištenje motornih vozila u Evropi u pitanju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo