Subota, 23 siječnja, 2021

Velike gužve na balkanskim granicama uprkos upozorenjima zbog virusa

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Nakon izjave Bakira Izetbegovića o srpskom narodu: Žestoke reakcije iz BiH i regije, oglasio se i OHR

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i...

U BiH upaljen narandžasti i žuti meteoalarm: Olujni udari, obilne padavine, a stiže i novi snijeg

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina očekuje se na području Hercegovine, zapada i...

Cristian Schwarz-Schilling: Njemačka preuzima inicijativu u BiH, ne bi ni pokrenula sve to da misli kako sve treba ostati isto

Njemačka je 20. januara obznanila zvanično kandidaturu bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini....

Federalno ministarstvo zdravstva o nabavci vakcina

Federalno ministarstvo zdravstva podsjeća da je 251. sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 14.1.2021. godine prihvaćen Plan vakcinacije protiv COVID-19...

Hrvatska radio-televizija izvjestila je u subotu sa granice sa Slovenijom da su vozači trubljenjem protestovali što noć provode u kolima.

Američka agencija AP izvjestila je da su građani balkanskih država koji se vraćaju iz Zapadne Evrope u subotu (19. decembar) stvorili velike saobraćajne gužve na graničnim prelazima, uprkos ograničenjima zbog korona virusa čiji je cilj da obeshrabre putovanja uoči praznika.

Dugačke kolone automobila su na granicama Slovenije i Hrvatske, i Mađarske i Srbije, a hiljade putnika satima čekaju da pređu granicu, navodi AP.

Mnogi ljudi iz Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine žive i rade u Zapadnoj Evropi, a u vrijeme praznika tradicionalno se vraćaju u domovinu automobilom.

Neke države članice EU, u kojima radi puno migranata, uvele su obavezu posjedovanja negativnog testa na korona virus i mjeru izolacije po povratku, u nadi da će ih obeshrabriti da putuju u zemlje sa velikim brojem zaraženih.

Uz uobičajenu gužvu na granicama uoči Božića, haos u subotu je vjerovatno podstakla odluka Srbije da uvede obavezu posjedovanja negativnog testa na korona virus za strance koji ulaze u zemlju od ponedjeljka, navodi AP.

Državljani Srbije bez negativnog testa na korona virus moraju da budu 10 dana u izolaciji po ulasku u zemlju.

Hrvatska radio-televizija izvjestila je u subotu sa granice sa Slovenijom da su vozači trubljenjem protestovali što noć provode u kolima.

Neimenovani muškarac koji putuje iz Njemačke u Srbiju, rekao je hrvatskom portalu Index da mu je trebalo 15 sati da pređe 15 kilometara.

Hrvatska je uvela obavezu posjedovanja negativnog testa na korona virus za njene građane koji se vraćaju u zemlju, što je usporilo provjere na granici.

Kolone vozila su formirane i na graničnim prelazima Hrvatske sa Srbijom i BiH.

Radio Televizija Srbije je navela da su putnici 18. i 19. decembra čekali najmanje četiri sata na prelazu Srbije i Mađarske.

Balkanske zemlje prijavljuju hiljade novih infekcija korona virusom svakog dana, a bolnice su pune širom regiona, podsjeća AP.

Posjete rođaka iz inostranstva, kako se navodi, obično dovode do više kontakata i porodičnih okupljanja, što može da doprinese dodatnom širenju virusa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ilić poručio Dodiku: “Srpski narod ne može predstavljati lažni patriota i čovjek koji nas je posvađao sa svijetom, u ime budućnosti naše djece i...

Dragutin Ilić smatra da Dodiku nije bila dovoljna afera s ikonom i bruka koju nam je učinio pred svjetskom...

Možda vas zanima i ovo