Srijeda, 16 lipnja, 2021

Veliki pljesak za 97-godišnju staricu koja je pobijedila koronavirus

Nemojte propustiti

Kada je 97-ogodišnja Gina Dal Colleto 1. travnja bila hospitalizirana sa simptomima koronavirusa malo tko je očekivao da će preživjeti zarazu smrtonosnim virusom.

O preživjeloj Brazilki navodi se da je unatoč visokim godinama prije zaraze živjela sama te da je živjela aktivno baveći se odlaskom u kupovinu, šetnjama i kuhanjem.

No u nedjelju je ova vremešna Brazilka prošla u invalidskim kolicima kroz vrata bolnice Vila Nova Star u Sao Paolu, praćena pljeskom doktora i medicinskih sestara, te je postala najstarija osoba u Brazilu preživjela od zaraze Covidom-19 u Brazilu, latinoameričkoj zemlji koja je najjače pogođena koronavirusom.

Njezin neočekivani oporavak tračak je nade za Brazil, u kojemu je koronavirus razotkrio probleme sustava javnog zdravstva i pokrenuo žestoku političku raspravu o tome kako najbolje onemogućiti širenje zaraze i poduprijeti gospodarstvo zemlje.

O preživjeloj Brazilki navodi se da je unatoč visokim godinama prije zaraze živjela sama te da je živjela aktivno baveći se odlaskom u kupovinu, šetnjama i kuhanjem. Od porodice ima šestero unučadi i petero praunučadi. Tijekom hospitalizacije dobivala je kisik i bila primljena na intenzivnoj njezi.

U Brazilu je u nedjelju umrlo 1223 ljudi zaraženih koronavirusom, 99 više nego li dan ranije, objavilo je ministarstvo zdravstva. Brazil ima ukupno 22.169 potvrđenih slučajeva zaraze.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, ekstremni desničar i bivši vojni dužnosnik, napada mjere socijalne distance koju su uveli neki guverneri saveznih država pa čak i njegovi zdravstveni dužnosnici. On želi da se gospodarstvo ponovno pokrene argumentirajući to navodima da produljene karantene predstavljaju veći rizik nego li bolest koju naziva “malom prehladom”.

To ga je stajalište stajao gubitkom potpore u anketama javnog mnijenja, a Brazilci u brojnim gradovima, zatvoreni u karantenama, udaraju redovito gotovo svake večeri o lonce i tave prosvjedujući zbog Bolsonarova odnosa prema krizi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo