Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Veliki sigurnosni promašaj: Agenti bez problema unijeli eksploziv na aerodrom

Nemojte propustiti

U Sjedinjenim Američkim Državama više neće biti masovnog prisluškivanja građana. Nekoliko sati nakon što ga je usvojio američki senat, predsjednik Barack Obama potpisao je takozvani “Freedom Act”. Tim zakonom smanjuju se ovlasti Nacionalne agencije za sigurnost. Istodobno, pojavila se velika sigurnosna afera.

Tajni agenti provjeravali su kontrolne tačke u zračnim lukama i u većini slučajeva uspjeli nezamijećeno proći kroz njih s lažnim eksplozivom.

ABC je izvijestio kako je organizirana interna provjera sigurnosti na nekim od najprometnijih američkih aerodroma, a zaštitari koji provjeravaju putnike i prtljagu prije ulaska u avion u 95 posto slučajeva nisu otkrili lažno oružje ili eksploziv koje su ‘putnici’ imali sa sobom. Agenti sigurnosne agencije koja je testirala svoje zaposlenike pali su u 67 od 70 slučajeva. U jednom trenutku je lažni putnik čak aktivirao detektor metala i agent ga je pozvao na pretres, no ručni detektor metala pak nije uspio ništa otrkiti na tijelu ‘putnika’.

Cijelo ovo istraživanje, za koje je agencija otkrila da je provedeno nedavno, ne navodeći točno razdoblje, bacilo je novu sjenu na sigurnost putnika na aerodromima. Kada je sekretar za sigurnost Jeh Johnson čuo za poražavajuće rezultate ovog testa, pozvao je uprave svih testiranih aerodroma na hitan sastanak o tome kako da povećaju sigurnost i spriječe da se ovakve stvari dogode i kada bi se radilo o pravom oružju.

‘Predsjednik i dalje vjeruje da službenici Agencije za sigurnost prometa rade važan posao kojim štite američke građane i američki zračni promet. No, ovo tajno izvješće stvara određenu zabrinutost zbog rezultata nadzora’, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, prenosi Dnevnik.hr.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu BiH

“Sutra će biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se manifestovati nacionalno jedinstvo”, poručio je Dodik. "Spreman...

Možda vas zanima i ovo