Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Veliki strah u Evropi: Očekuje se napad Rusije na još tri države

Nemojte propustiti

Ruska anekcija Krima bila je znak upozorenja za tri zemlje, a iz dana u dan sve je izvjesnije da bi moglo doći do novih napada.

Obzirom da su geografski veoma male, Litvanija, Estonija i Latvija u velikom su strahu te već godinu dana vrše razne vojne vježbe kako bi se pripremili za napad.

Da li će to biti dovoljno? Teško. Činjenica je da je Rusija vojna velesila i da bi ove tri države u vremenskom razdoblju od 48 sati veoma lagano porazila.

Ljudi su spremni na sve – od sabotaže električnih instalacija, cyber napada, pa čak imaju uvježban scenario šta da rade ako bi pogranična sela gde je ruska većina proglasila nezavisnost.

“Rusi mogu da pregaze sve baltičke zemlje u roku od 48 sati. Evropa i SAD su potpuno nespremni za Putinovu agresiju – upozorio je ugledni NATO general Petr Pavel i tako još malo potpalio paniku na Baltiku.

Možda su i njegove reči doprijele do “glava šefova” tako da se proteklih dana na teritoriji Litvanije, Latvije i Estonije, ali i Poljske izvele najveće vježbe NATO-a u proteklih deset godina. U njima je sudjelovalo više od 6.000 vojnika iz 13 zemalja.

Putinova taktika? Mutna kampanja infiltracije, propagande, posebnih odeljenja i cyber napada, kao što se dogodilo u ranim fazama sukoba u Ukrajini, mogla bi da zapali etničke tenzije u Estoniji, Latviji ili Litvaniji -upozorio je britanski ministar obrane.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Jasno i nedvosmisleno negiranje genocida! Dodikov savjetnik potpisao peticiju i najavio ozbiljnije prikupljanje potpisa

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i...

Možda vas zanima i ovo