Subota, 27 studenoga, 2021

Veliko otkriće: Pronađena mumija zaboravljenog faraona (Foto)

Nemojte propustiti

(Foto: sci-news.com)
(Foto: sci-news.com)

Kraljeva mumija pronađena je u komadima u ruševinama, uništena od strane pljačkaša grobnica.

Nepoznati faraon nazvan Woseribre Senebkay otkopan je u južnom Egiptu.

Kraljeva mumija pronađena je u komadima u ruševinama, uništena od strane pljačkaša grobnica. Međutim, arheolog Joseph Wegner i njegovi suradnici uspjeli su spojiti kraljevski kostur i otkriti da je Senebkay bio 1.75 metara visok, a u trenutku smrti bio je u srednjim ili kasnim 40-ima.

Skromna grobnica prvi je materijalni dokaz dinastije Abydos za koju se sumnjalo da je postojala, ali to nikad ranije nije dokazano.

‘Uzbudljivo je pronaći ne samo grobnicu dosad nepoznatog faraona, nego i i nekropolcu cijele jedne zaboravljene dinastije’, rekao je Wegner.

mumija2

Naznake Senebkaya arheolozi su otkrili u ljeto 2013. Istraživači su naime došli do ogromnog crvenog sarkofaga. Bilo je jasno da je uklonjen iz izvornog groba, ali nitko nije znao tko je u njemu bio zakopan. Ispostavilo se da je izvorni vlasnik bio faraon po imenu Sobekhotep. Stoljeće i pol nakon njegovog pokopa faraoni su počeli pljačkati njegovu grobnicu za svoje potrebe. Nepoznati kralj ukrao je lijes. Vladar koji je reciklirao stvari bio je Senebkay.

mumija3

Arheolozi vjeruju da je još najmanje 16 grobnica kraljeva iz tog razdoblja skriveno u blizini. Vladari iz dinastije Abydos grobnice su gradili blizu ranijih faraona. Ponovna upotreba tuđih materijala ukazuje da su bili relativno siromašni u usporedbi s vladarima drugih dinastija.

(Dnevnik.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo