Utorak, 19 listopada, 2021

Venecija želi nezavisnost: 89% se izjasnilo za otcjepljenje od Italije

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Na internetskom glasanju građana Venecije i regije Veneto 89 posto od onih koji su sudjelovali izjasnilo se za nezavisnost pokrajine u izjašnjavanju koje nema pravne vrijednosti, doznaje se u petak od organizatora.

Prema podacima objavljenim u petak navečer u Trevizu, sudjelovalo je 2.360.235 osoba ili 73 posto regionalnog biračkog tijela. Virtualni referendum je mobilizirao birače, ali na službenom proglašenju rezultata se okupilo tek nekoliko stotina ljudi u Trevizu, od kojih su mnogi nosili zastavu Serenissime, Mletačke Republike.

S “da” se izjasnilo 2.102.969 osoba, ili 89 posto, a s “ne” 257.276 ili 11 posto, precizirali su organizatori referenduma koji predlaže odcjepljenje regije od ostatka Italije.

Izjašnjavanje su organizirali aktivisti lokalnih stranaka i organizacija okupljeni u odbor nazvan Plebiscito.eu koji žele da se buduća država zove Republika Veneto. Rezultat tog izjašnjavanja neće imati nikakve pravne ni političke posljedice, ali će poslužiti kao poziv za referendum o nezavisnosti Veneta, prenosi Hina.

Predsjednik te talijanske regije Luca Zaia je ocijenio da Rim “uvijek misli da je na čelu carstva i smatra nas periferijom tog carstva. Imamo osjećaj da smo dobri samo za plaćanje poreza”, rekao je Zaia, guverner pokrajine koja plaća 71 milijardu eura poreza Rimu, 21 milijardu više od onoga što dobija.

Za organiziranje referenduma potrebno je odobrenje regionalnog vijeća kako bi ga podastrijeli parlamentu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo