Utorak, 11 svibnja, 2021

Veoma opasno za zdravlje: Evo zašto nije dobro odgađati odlazak u WC!

Nemojte propustiti

Potreba da se isprazni mjehur može se javiti i usred važnog sastanka ili ako ste zapeli u prometu. Bez mogućnosti odlaska u WC većina će zadržavati urin. No, ako vam ovo postane navika, prijete vam i nezgodne nuspojave.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Mokraćni mjehur je mišićni organ smješten u zdjelici, a podržavaju ga okolni mišići zdjelice. Živčani sistem odgovoran je za slanje signala zbog kojih postajete svjesni da je potrebno isprazniti mjehur. A snažnu potrebu za mokrenjem obično osjetite čim je mjehur pun 75% posto. No, vi i dalje možete kontrolisati njegovo pražnjenje. Naime, vanjski sfinkter zatvara mokraćnu cijev i on je, za razliku od unutrašnjeg sfinktera, pod kontrolom vaše volje.
Kontrola i gubitak kontrole nad mokraćnim mjehurom

Zadržavate li mokraću predugo, to može dovesti do pretjeranog širenja mjehura i gubitka kontrole nad njim. Osim toga, sfinkter možda neće pravilno funkcionisati ako se urin često zadržava. S vremenom može čak doći do toga da se sfinkter ne može opustiti. Zbog toga dolazi do predugog zadržavanja urina u mjehuru i nakupljanja bakterija.

Predugo zadržavanje urina može dovesti do niza problema, uključujući i infekciju urinarnog trakta te bolesti bubrega. Naime, bakterije koje se razvijaju u mokraći koja predugo ostaje u mjehuru izazivaju razne upale i simptome, poput bolnog ispuštanja mokraće, neprestane potrebe da se isprazni mjehur, temperature, groznice i boli u želucu.

Prevencija i rješenje

Da biste održali dobro zdravlje mokraćnog mjehura, treba ga prazniti što češće. Tako ćete izbjeći nakupljanje mokraće. Osim toga, prije nego idete na mjesta na kojima će biti teško doći do WC-a, najbolje je da ne pijete previše tekućine.

Pazite ako..

Ako je vaša potreba za pražnjenjem mjehura česta ili neujednačena, važno je da posjetite liječnika kako biste otklonili sumnju od moguće bolesti bubrega ili mjehura. Potreba za čestim mokrenjem može ukazivati na infekciju, slabost mjehura ili slabost sfinktera. Liječnik može propisati lijekove ili posebne vježbe koje će otkloniti problem.

(Magazin.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Oglasio se Muharem Bazdulj: Na druženju sa Handkeom i Kusturicom mi zamjeraju oni čije su kafansko društvo pravi kriminalci…

Književnik i kolumnista Muharem Bazdulj, prvi put nakon što je snimljen dok se u Višegradu uz muziku opušta sa...

Možda vas zanima i ovo