Subota, 27 studenoga, 2021

Veselin Vlahović osuđen na 42 godine zatvora

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 13. juna 2014. drugostepenu presudu u predmetu Veselin Vlahović, kojom je žalba Tužilaštva BiH odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda u oslobađajućem dijelu potvrđena.

Drugostepenom presudom je djelomično uvažena žalba branilaca optuženog Veselina Vlahovića, pa je presuda Suda od 29. marta 2013. preinačena u osuđujućem dijelu na način da je optuženi Veselin Vlahović oslobođen optužbe u odnosu na jednu tačku pobijane presude da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz Krivičnog zakona BiH, te u odluci o krivičnopravnoj sankciji, na način da je optuženi Veselin Vlahović za radnje opisane u tačkama izreke prvostepene presude za koje je oglašen krivim zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz Krivičnog zakona BiH osuđen na kaznu zatvora u trajanju 42 godine.

U preostalom dijelu, žalbe branilaca optuženog Veselina Vlahovića su odbijene kao neosnovane i u tom dijelu je prvostepena presuda potvrđena, dok u dijelu koji se ne osporava žalbama prvostepena presuda ostaje neizmijenjena.

Tužilaštvo BiH izjavilo je žalbu protiv oslobađajućeg dijela prvostepene presude i to zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja iz Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKP BiH), s prijedlogom da apelaciono vijeće žalbu u cjelosti prihvati kao osnovanu, pobijanu presudu preinači u njenom oslobađajućem dijelu, na način da optuženog oglasi krivim i za radnje za koje je pobijanom presudom oslobođen od odgovornosti, slijedom čega će odgovornost optuženog i za te radnje biti uključena u pravilnu i zakonito izrečenu sankciju.

Branioci optuženog Vlahovića prvostepenu presudu pobijali su zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz ZKP BiH, povrede krivičnog zakona iz ZKP BiH, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja iz ZKP BiH i odluke o krivičnopravnoj sankciji iz ZKP BiH, s prijedlogom da vijeće apelacionog odjeljenja Suda BiH, uvažavajući žalbene razloge kao osnovane, ukine prvostepenu presudu i održi pretres ili da izrekne blažu krivičnopravnu sankciju.

Apelaciono vijeće održalo je javnu sjednicu 5. februara 2014., na kojoj su Tužilaštvo i branioci usmeno izložili žalbene navode.

Apelaciono vijeće je ispitalo žalbu u granicama žalbenih navoda, te je donijelo navedenu odluku, saopćeno je iz Suda BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo