Utorak, 19 listopada, 2021

Vesna Pusić: Rasprava o BiH na sljedećem sastanku u aprilu

Nemojte propustiti

Vesna Pusić
Vesna Pusić

Zbog rasprave o Ukrajini i uvođenja sankcija za dio ruskih dužnosnika na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak otpao je niz predviđenih tema, među njima i rasprava o Bosni i Hercegovini. Hrvatska je u februaru istaknula da EU treba osmisliti novi pristup prema Bosni i Hercegovini, a prije nešto više od dvije sedmice uputila zemljama članicama EU-a “non-paper” u kojem se zauzima za specifičan pristup prema Bosni i Hercegovini, koja je zbog unutarnje nefunkcionalnosti u potpunom zastoju.

“Na žalost nije ostalo vremena za razgovor ni o jednoj drugoj točki dnevnog reda. Ali, naša inicijativa za Bosnu i Hercegovinu je nešto o čemu će se razgovorati i ti će razgovori sigurno trajati”, rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić novinarima nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a, dodajući da će se o BiH razgovarati na sljedećem sastanku u aprilu kada će ministri donijeti i zaključke o toj temi.

U hrvatskom neslužbenom dokumentu predlaže se da se ona pitanja koja sada predstavljaju prepreku za napredak BiH u europskim integracijama, poput provedbe presude Sejdić-Finci, ostave za kasnije, to jest da se riješava tijekom procesa približavanja Eurpskoj uniji. Pri tome se navodi primjer normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, što nije postavljeno kao preduvjet za Srbiju da otvori pregovore, nego kao proces koji se treba dovršiti paralelno sa završetkom pregovora.

“Slijedeći istu logiku, mogao bi se redefinirati jedan sveobuhvatni pristup unutar kojeg bi se rješavala pitanja otvorena pitanja u BiH”, kaže se u hrvatskom neslužbenom dokumentu.

Novi pristup EU-a prema BiH, prema hrvatskom prijedlogu uključivao bi i posebni kandidatski status za BiH.

Pusić je istaknula da je unutar EU-a “apsolutno prepoznata” potreba da se prema BiH definira drukčiji, proaktivniji pristup.

Svi u EU trebaju osmisliti i definirati “najefikasniji i najracionalniji pristup, a hrvatski prijedlog je doprinos tome. Nadamo se da će se sve zemlje uključiti i dati svoj doprinos i da ćemo na kraju imati proaktivan pristup”, rekla je Pusić dodajući da novi pristup ne znači snižavanje kriterija koje bi BiH trebala ispuniti na putu prema EU-u.

“Bit našeg prijedloga je da ne treba samo visoko postaviti letvicu i onda čekati da se nešto dogodi, nego da treba aktivno raditi s BiH i pomoći joj da ispune potrebne kriterije”, rekla je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo