Petak, 18 lipnja, 2021

Vijeće Evrope zabrinuto zbog BiH: Primjenite odluku “Sejdić-Finci”

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Grčki ministar spoljnih poslova Evangelos Venizelos rekao je sinoć u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope da je Vijeće Evrope posebno zabrinut zbog činjenice da je proces evropskih integracija BiH u zastoju i pozvao rukovodstvo BiH da primjeni odluku suda u vezi sa slučajem “Sejdić-Finci”.

Venizelos je na početku debate o mogućnostima članstva BiH u EU rekao da bi volio da može da bude pozitivniji, ali da, nažalost, još postoji mnogo problema.

Osim neprovođenja odluke u slučaju “Sejdić – Finci”, Venizelos je kao probleme izdvojio neprovođenje reformi, kršenja slobode izražavanja i medija.

On je istakao da BiH mora govori jednim glasom i da je mnogo vremena do sada izgubljeno, posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i rješavanju predemeta koji se odnose na ratne zločine.

Kao pozitivne stvari Venizelos je naveo održavanje popisa stanovništva, provođenje određenih ekonomskih reformi, unapređenje tržišne ekonomije, otvaranje radnih mjesta i izmjene u izbornom zakonu.

Venizelos je istakao da je proveden veliki broj preporuka iz strukturalnog dijaloga.

Poslanici Prlamentarne skupštine Vijeća Evrope sutra bi trebalo da glasaju o izvještaju o napretku BiH.

U prijedlogu rezolucije, koji je podnijela izvjestilac Evropskog parlamenta Doris Pack, izražava se zabrinutost zato što politički lideri iz tri etničke zajednica u BiH nemaju zajedničku viziju.

Političkim grupama upućen je poziv da unaprijede saradnju i dijalog radi postizanja napretka u provođenju reformi i poboljšanja života građana BiH, a građanskom društvu da se više angažuje u oblasti provođenja reformi.

U prijedlogu rezolucije pozvano je na napuštanje nacionalističke retorike i osuđuju se sve vrste segregacije i diskriminacije u zemlji na vjerskoj ili etničkoj osnovi.

Naglašeno je da će zakonitost izbora u ovoj godini biti dovedena u pitanje ako se ne provede odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

Izražena je i zabrinutost povodom velike korupcije u svim segmentima javnog života i složenih veza između političkih i poslovnih krugova, te medija, i napomenuto da borba protiv korupcije treba da postane prioritet.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo