Nedjelja, 1 listopada, 2023

Vijeće ministara BiH o 90-dnevnoj zabrani izvoza ogrjeva, peleta, oblovine

Preporučeno

Zabranom izvoza spriječila bi se očekivana nestašica na domaćem tržištu i nekontrolisan rast cijena.

Vijeće ministara BiH danas će održati vanrednu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ministar Staša Košarac nakon konsultacija sa nadležnim institucijama i vlastima u RS i FBiH predložio je da se razmatra odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Upravo se čita:  Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom

Kako je pojašnjeno riječ je o privremenoj zabrani koja bi trajala 90 dana i za koju je ostavljena mogućnost da bude produžena sa ciljem da se zaštiti domaća privreda i zaustavi dalje divljanje cijena.

Zabranom izvoza spriječila bi se očekivana nestašica na domaćem tržištu i nekontrolisan rast cijena.

“Ne želimo da naši ljudi iz Republike Srpske i Federacije BiH predstojeću zimu dočekuju u neizvjesnosti i s hladnim radijatorima, dok se istovremeno našim peletom griju stanovnici zapadnih zemalja”, poručio je ministar Košarac.

Upravo se čita:  Visoki domaći i međunarodni zvaničnici stižu na vježbu OSBiH na Manjači

U priedlogu odluke o zabrani se navodi da će po isteku roka Vijeće ministara BiH produžavati zaštitne mjere predviđene odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja o efektima primjene ove odluke dostavljenih od strane Ministarstva vanjske trgovine, a sve do ispunjavanja ciljeva uvođenja mjera.

Federacija BiH traži zabranu izvoza peleta i ogrjeva, a RS pored toga i zabranu izvoza oblovine.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo