Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Vijeće ministara BiH o 90-dnevnoj zabrani izvoza ogrjeva, peleta, oblovine

Nemojte propustiti

Zabranom izvoza spriječila bi se očekivana nestašica na domaćem tržištu i nekontrolisan rast cijena.

Vijeće ministara BiH danas će održati vanrednu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ministar Staša Košarac nakon konsultacija sa nadležnim institucijama i vlastima u RS i FBiH predložio je da se razmatra odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Kako je pojašnjeno riječ je o privremenoj zabrani koja bi trajala 90 dana i za koju je ostavljena mogućnost da bude produžena sa ciljem da se zaštiti domaća privreda i zaustavi dalje divljanje cijena.

Zabranom izvoza spriječila bi se očekivana nestašica na domaćem tržištu i nekontrolisan rast cijena.

“Ne želimo da naši ljudi iz Republike Srpske i Federacije BiH predstojeću zimu dočekuju u neizvjesnosti i s hladnim radijatorima, dok se istovremeno našim peletom griju stanovnici zapadnih zemalja”, poručio je ministar Košarac.

U priedlogu odluke o zabrani se navodi da će po isteku roka Vijeće ministara BiH produžavati zaštitne mjere predviđene odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja o efektima primjene ove odluke dostavljenih od strane Ministarstva vanjske trgovine, a sve do ispunjavanja ciljeva uvođenja mjera.

Federacija BiH traži zabranu izvoza peleta i ogrjeva, a RS pored toga i zabranu izvoza oblovine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo