Utorak, 22 lipnja, 2021

Vijeće ministara BiH podržalo sporazum o smanjenju cijena roaminga za zemlje Zapadnog Balkana

Nemojte propustiti

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana.

Prijedlog sporazuma bit će odmah dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen zamjenik ministra komunikacija i prometa.

Sporazum će biti potpisan tokom Digitalnog samita, koji će biti održan početkom aprila 2019. godine u Beogradu.

Ovaj sporazum stupa na snagu 1. jula 2019. godine, od kada će cijene usluga roaminga u zemljama regije postepeno smanjivati, a 2021. godine planirano je potpuno ukidanje.

Uvođenje 4G mreže u BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Regulatorne agencije za komunikacije, donijelo je Odluku o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra, za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema.

Ovom odlukom praktično se omogućava uvođenje 4G mreže u BiH, a mobilni operateri se obavezuju na poboljšanje svojih usluga, koje uključuju bolju uslugu i pokrivenost teritorije i putnih komunikacija u BiH.

Dozvole izdaje Regulatorna agencija za komunikacije BiH i dodjeljuje ih postojećim licenciranim mobilnim operatorima u Bosni i Hercegovini na period od 15 godina, a operator je na ime naknade dužan platiti ukupno 17,5 miliona KM u pet jednakih godišnjih rata, počev od 2019. godine.

Ova sredstva će u narednih pet godina biti usmjerena za razvoj oblasti transporta i komunikacija, a konkretnu namjenu utvrđivat će Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo