Nedjelja, 17 listopada, 2021

Vijeće ministara: Manji troškovi reprezentacije, telefona i vozila!

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Savjet ministara BiH donio je jučerset pravilnika s ciljem sistemskog uređenja i ostvarivanja budžetskih ušteda od oko 2,7 miliona KM na godišnjem nivou u oblastima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, službenih telefona i sredstava reprezentacije.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da će donošenjem pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH biti izbjegnuta različita i proizvoljna rješenja institucija BiH u oblasti nabavke automobila koja su postojala u prethodnom periodu.

Primjenom ovog pravilnika vozni park će biti smanjen za oko 100 službenih vozila koja se koriste u institucijama BiH, odnosno biće ostvarena budžetska ušteda od oko 900.000 KM na godišnjem nivou.

Usvajanjem pravilnika o korištenju službenih telefona biće ostvarene uštede u budžetu institucija BiH od oko 700.000 KM. Primjenom pravilnika značajno se smanjuje broj zaposlenih i državnih službenika koji će koristiti službene mobilne telefone, a biće smanjeni i maksimalni iznosi za korištenje fiksnih telefona u institucijama BiH.

Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju za 1.104.572 KM smanjuje se godišnji limit reprezentacije za sve institucije, s tim da se Pravilnik ne odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH.

S obzirom da je za provođenje ovih pravilnika neophodno donijeti posebne pravilnike unutar institucija, njihova primjena će početi 1. januara naredne godine.

Savjet ministara razmotrio je Pregled realizacije zaključaka Savjeta ministara BiH za period od od 1. januara do 31. decembra 2013. godine, u kojem se navodi da su od 224 zaključka realizovana 173, ili 77 odsto, dok je nerealizovan 51 zaključak.

Zadužena su ministarstva i druge institucije koje nisu u cijelosti realizovale zaključke Savjeta ministara BiH da ih bez daljeg odlaganja u cijelosti provedu, te da ubrzaju aktivnosti za zaključke čija realizacija zahtijeva duži vremenski period ili saradnju sa drugim institucijama.

Zaključeno je da i ubuduće realizacija zaključaka Savjeta ministara treba da bude prioritet svih ministarstava i drugih institucija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik nastavlja: Svi znamo šta je bilo kada je Alija Izetbegović žrtvovao mir za BiH

Da li sutra Ustavni sud BiH treba da kaže ni vode nisu naše, fabrike nisu naše, zgrade nisu naše,...

Možda vas zanima i ovo