Četvrtak, 25 travnja, 2024

Vijeće ministara olašalo ulazak Ukrajinaca i omogućilo duži boravak u BiH

Preporučeno

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, jednoglasno je donio četiri odluke kojima se olakšavaju ulazak i boravak državljana Ukrajine u Bosni i Hercegovini po osnovu humanitarnih razloga uzrokovanih bezbjednosnom situacijom u ovoj zemlji.

Riječ je o odlukama o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod olakšanim uslovima, kao i o odobravanju privremenog boravka po osnovu humanitarnih razloga državljanima Ukrajine u trajanju do šest mjeseci, s tim da privremeni boravak može biti i produžen po ovom osnovu na isti način na koji je i odobren.

Upravo se čita:  SIPA i MUP KS hapse u Sarajevu

Olakšani ulazak u BiH omogućen je Ukrajincima uz predočenje važećih ili isteklih ličnih dokumenata, i to pasoša za putovanje u inostranstvo, lične karte, pomorske knjižice ili dječije putne isprave. Istovremeno je za djecu do 18 godina dovoljno predočiti izvod iz matične knjige rođenih.

Postupak za odobrenje privremenog boravka državljanima Ukrajine provodi Služba za poslove sa strancima po ličnom zahtjevu podnosioca, uz dostavljanje kopije ličnih dokumenata i predočenje odgovarajućih dokaza navedenih u Odluci o odobravanju privremenog boravka po osnovu humanitarnih razloga državljanima Ukrajine.

Upravo se čita:  Zastupnički dom odbio SNSD-ove zaključke o poništenju odluka visokog predstavnika

Takođe, u ovom paketu je i Odluka o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu kojom su državljani Ukrajine, koji zbog bezbjednosne situacije napuštaju ovu zemlju, oslobađaju obaveza da prilikom ulaska u BiH predoče negativan test na Kovid-19, odnosno potvrdu o njegovom preboljenju ili o vakcinisanju.

Odlukom o dopuni Tarife administrativnih taksi propisano je da se stranci, kojima je odlukom Savjeta ministara BiH odobren privremeni boravak u BiH po osnovu humanitarnih razloga, oslobađaju plaćanja administrativnih taksi u određenim postupcima.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

Riječ je o postupcima prijave boravišta u Službi za poslove sa strancima ili policiji koju lično vrši stranac ili fizička osoba kod kojeg je stranac u posjeti, izdavanje odobrenja/produženja privremenog boravka, te izdavanje potvrde o prijavi rada za stranca u skladu sa Zakonom o strancima.

 

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas