Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Vijeće muftija utvrdilo iznos: Vitre ovog ramazana osam, 10 i 20 maraka

Nemojte propustiti

Vjernici izdvajanjem zekata i sadekatul-fitra izvršavaju svoju obavezu, a nadležni organi Islamske zajednice preuzimaju odgovornost za pravilnu raspodjelu prikupljenih sredstava

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Vijeće muftija je utvrdilo i da nisab za ramazan iznosi 10.396,00 KM, odnosno 5.333 eura ili 5.875 američkih dolara (USD).

Zekat na zlato, srebro, novac, štednju, dionice, trgovačku robu i druge vrijednosti koje podlliježu ovoj vrsti nisaba se daje u iznosu od 2,5 posto na ukupnu vrijednost na dan obračuna.

– Za Islamsku zajednicu Bejtul-mal je znak kontinuiteta, sigurnosti, stabilnosti i samostalnosti. Vjernici izdvajanjem zekata i sadekatul-fitra izvršavaju svoju obavezu, a nadležni organi Islamske zajednice preuzimaju odgovornost za pravilnu raspodjelu prikupljenih sredstava na način kako to Kur’an definira – poručio je Vehid-ef. Arnaut, šef Ureda za zekat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vještaci isključili amneziju kod Alise Mutap, moguć kratkotrajni gubitak pamćenja

Doktor je rekao da je, po nalazima, Mutap pretrpjela lakše povrede, nagnječenje glave, istegnuće vrata, i da je imala...

Možda vas zanima i ovo