Petak, 22 listopada, 2021

Viktor Divković iz Tuzle ne krije ogorčenje: Ne može se liječiti u zemlji čiji je državljanin

Nemojte propustiti

viktorViktor Divković (74) iz Tuzle tvrdi da njega i njegovu suprugu Ljubu (72) Zavod zdravstvenog osiguranja TK (ZZO TK) tjera da napuste Bosnu i Hercegovinu jer mu je onemogućeno korištenje zdravstvene zaštite.

Nisam usamljen slučaj, ovakvih ima mnogo. Ako imamo zdravstveno osiguranje u Njemačkoj, ne daju nam i u BiH. Kada sam dobio Rješenje o penzionisanju i penziju od 41,70 KM, rečeno mi je da pripremim dvije zdravstvene knjižice, za Ljubu i sebe te da ih predam u Zavod. Međutim, odbili su nas. Odbijeni smo i kada sam tražio privatno osiguranje i rekli su mi da ne mogu dobiti osiguranje jer sam hronični bolesnik – rekao nam je Divković.

Naglašava da kao dugogodišnji bivši radnik u Njemačkoj ima privremenu prijavu i pola godine mora boraviti u toj državi, a sve bi, ističe Divković, bilo dobro da on i supruga nisu teško bolesni.

– Želimo živjeti u Bosni, jer smo godinama ovdje ulagali i sagradili kuću da možemo proživjeti starost u svojoj domovini, ali sada svakih šest mjeseci moramo zaključati kuću i ići u Vajblingen kod Štutgarta. Svaki put kada se tamo vozimo, plačemo do Slovenije. Srce hoće da nam pukne od tuge, a prošli put supruga je doživjela blaži moždani udar i sada ponekad ne zna šta se dešava. I kako takvu da je vozim cijeli dan i noć, a u oktobru moramo put Njemačke – pita se Divković te dodaje da se ZZO TK poziva na propise iz bivše Jugoslavije, piše Avaz.ba

To je, kaže, urađeno prema Konvencijskom ugovoru između Jugoslavije i Njemačke koji je potpisan 1964. godine.

– Ali, to je bilo u prošlom stoljeću. To je apsurdno, jer ta država više ne postoji! Svoja prava od 2011. pokušavam ostvariti sudskim putem, ali vjerujem da ću prije umrijeti nego dočekati ovjerenu zdravstvenu knjižicu u BiH – zaključuje Divković.

Samo jedno osiguranje Od Rijada Kurtalića, glasnogovornika Zavoda za javno zdravstvo TK, saznali smo da se u slučajevima poput Divkovićevog može ostvariti samo pravo na hitnu medicinsku pomoć.

– Tako je prema konvenciji koja je naslijeđena iz bivše Jugoslavije i na osnovu dvojezičnog obrasca koji pacijent donosi sa sobom, a kojim se potvrđuje da će snositi troškove liječenja. Penziju mogu imati po dva osnova, a zdravstveno osiguranje može biti samo jedno. Oni su osigurani u Njemačkoj. Isto je u slučaju kada neko iz BiH ide, naprimjer, u Austriju. On u BiH ima svoje zdravstveno osiguranje, ali isto tako mora imati posebno u Austriji -kazao je Kurtalić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo