Utorak, 22 lipnja, 2021

Viralna objava medicinskog radnika o širenju koronavirusa: Rođaci, ne znam kako da vam kažem drugačije

Nemojte propustiti

Viralna poruka jednog zdravstvenog radnika s našeg podneblja ukazala je na svu ozbiljnost i alarmantnost situacije.

Do mnogih, nažalost, kako vidimo proteklih dana, nije doprla ozbiljnost situacije koja se događa na planeti, a tiče se pandemije uzrokvone koronavirsuom.

Svakodnevno smo svjedoci da se mnogi ne pridržavaju samoizolacije, policija i vlade diljem svijeta bori se s “pametnicama” koje ne poštuju pravila, kreću se nonšalantno, zaboravljajući da mlađe osobe možda ni neće dobiti simptom infekcije, ali će zato brojni stari ljudi umrijeti, piše Radiosarajevo.

Apeli, brojni, molbe da ostanemo kući, kao da prolaze mimo tih osoba. Pojedini se u medijima ‘hvale’ kako su mladi i zdravi i da neće poštovati mjere samoizolacije.

No, viralna poruka jednog zdravstvenog radnika s našeg podneblja ukazala je na svu ozbiljnost i alarmantnost situacije. Podijelite je među sobom kako bismo se svi zajedno borili protiv opasnog virusa.

Ne trebamo paničiti, jasno, ali evo zašto MORAMO poštivati svaku uputu relevantnih izvora. Pa kaže ovako:

“Allora…

Rođaci, ne znam kako da vam kažem drugačije, no moram sirovo da biste uferčli težinu situacije i zašto je potrebno da ne dirate previše.

Prožvakali smo da je najveći problem tzv. R0 koji je poprilično visok (googlajte) što za posljedicu ima sljedeće:

• To da će u tilt poslati veliki broj osoba u ekstremno kratkom vremenu a koji da bi preživjeli moraju biti tretirani u intenzivnim jedinicama. Znači, zamislite da presipate naglo i brzo vino, iz jedne boce u drugu a da pri tome koristite malen ljevak. Logično, prosipa se.

• Sirovo rečeno, ako mi dođe 20 pacijenata istovremeno, a imam na raspolaganju 15 mjesta neko mora raditi trijažu. Neko mora umrijeti. Trijaža nije za*ebancija, nije vic. Trijaža je odlučiti na licu mjesta ko živi, a ko umire. Pojednostavljeno i sirovo izgleda ovako.

• Imaš, šta znam 30 godina. Mlad, u punoj snazi. Đir’o si okolo, a rekli ti da je epidemija. “Ma nije to ništa”, veliš i odmahneš rukom. “Gripica”. Došao si kući, izljubio onu mater svoju koja pak ima, šta znam, recimo nekih 60 godina. Drži se, mlada još uvijek

• Možda ima hipertenziju, astmu, ko zna kakvu boljku…Je*iga, život. Pokupi se svašta nešto usput.
Prolaze dani, nije vam dobro…

Dovoze vas oboje i oboje morate biti intubirani.

Mjesto je samo jedno.

Neće ga biti za tvoju mater.

Tebe, seronju, spašavamo.

SJEDI KUĆI, NE MRDAJ!”

Objava je dobila više od 1.5 hiljade lajkova i podijeljena je stotine puta. S razlogom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo