Subota, 2 srpnja, 2022

Virus boginja nešto zbog čega bismo svi trebali biti zabrinuti

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je do sada potvrdila 80 slučajeva majmunskih boginja, dok se 50 slučajeva još istražuje.

Predsjednik SAD Joe Biden izjavio je da je virus majmunskih boginja, koji je otkriven u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi nešto zbog čega bismo svi trebali biti zabrinuti, piše Anadolija.

Biden je u obraćanju novinarima u sklopu azijske turneje upozorio na opasnost virusa majmunskih boginja.

– Zabrinjavajuće je da će ostaviti posljedice ukoliko se dalje proširi – rekao je.

Napomenuo je da još nije obaviješten o obimu širenja virusa. Ipak, kako je rekao, ovaj virus je nešto zbog čega bi svi trebali biti zabrinuti. Bajden je kazao da su pokrenute efikasne studije na vakcini protiv virusa.

U sklopu posjete Aziji američki predsjednik stigao je danas u Tokio, glavni grad Japana. Biden je u Japan stigao iz Južne Koreje gdje je boravio u posjeti prethodnih dana u sklopu azijske turneje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je do sada potvrdila 80 slučajeva majmunskih boginja, dok se 50 slučajeva još istražuje.

Majmunske boginje su srodnik velikih boginja koje su iskorijenjene 1979. godine, manje su prenosive i manje smrtonosne. Glavna razlika između simptoma velikih boginja i majmunskih je u tome što majmunske boginje uzrokuju oticanje limfnih čvorova, a velike ne. Glodavci, uključujući one koji se drže kao kućni ljubimci, i majmuni mogu nositi virus i prenijeti ga na ljude.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopćili su da simptomi majmunskih boginja počinju groznicom, glavoboljom, bolovima u mišićima i iscrpljenošću. Nakon nekoliko dana, pacijenti mogu razviti osip koji prolazi kroz različite faze. Bolest obično traje od dvije do četiri nedjelje.

Virus, koji se obično prenosi sa životinje na čovjeka, a rijetko s osobe na osobu, može uzrokovati visoku temperaturu i plikove koji svrbe na tijelu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vulić optužila Schmidta da izmišlja, ne ćaska s Dodikom, već sa opozicijom u RS

Zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da je "Christian Schmidt ohrabren sastancima sa...

Možda vas zanima i ovo