Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Više od 300 vatrogasaca, vojnika i policajaca borilo se s vatrom kod Šibenika, porodicu spasio dolazak kanadera

Nemojte propustiti

Mediji su prenijeli i da je u vatrenoj stihiji lakše povrijeđen jedan vatrogasac JVP Šibenik.

Više od 300 vatrogasaca borilo se tokom cijele noći sa vatrenom stihijom kod Zatona i Rasline, u blizini Šibenika. U požaru koji je izbio još jučer je izgorjelo oko 20 kuća.

Kako javljaju mediji, jutros nema velikih vatrenih fronti i nekontroliranog širenja prema Vodicama.

Hrvatska vatrogasna zajednica je saopćila da je požar stavljen pod kontrolu oko dva sata.

– Vatrogasci su uspjeli požar noćas oko dva sata staviti jednim dijelom pod kontrolu te jutros nema nekontroliranog širenja vatre i velikih fronti, požar je okružen sa svih strana – saopćili su.

– Od šest sati su uključena i dva kanadera. Noćas je bilo angažirano 350 vatrogasaca, 50 vojnika, 54 policajca te brojni građani. Iz unutrašnjosti je došlo 118 vatrogasaca sa 40 vatrogasaca – kazao je glavni vatrogasni komandant Slavko Tucaković.

Dodao je da nije bilo naredbe o evakuaciji, te da su stanovnici branili svoje kuće.

– Nastale su velike materijalne štete na kućama i maslinicima, ali srećom bez ozlijeđenih. Procjena je da je opožareno oko 3.000 hektara – kazao je Tucaković.

Vatrogasci s ostalim snagama do daljnjeg ostaju na požarištu.

Kako je javio portal Morski.hr, jedna porodica iz Zatona jučer je ostala zarobljena unutar požara, a spasio ih je kanader i to u posljednji tren.

– U jednom trenutku našli smo se u potpunom vatrenom okruženju. Gotovo da nije bilo strane gdje se može pobjeći. Da ne nastradamo, spasio nas je kanader koji je doslovno u posljednji tren polio vatrenu liniju koja je zaprijetila i nama lično. Zahvaljujući njima, sad smo živi – rekao je Damir T. za Morski.hr.

Mediji su prenijeli i da je u vatrenoj stihiji lakše povrijeđen jedan vatrogasac JVP Šibenik.

Jučer je bilo odlučeno da se Osnovna škola u Bilicama pripremi za prihvat stanovnika Rasline i Zatona, kao i turista iz tih mjesta koji na vlastiti zahtjev žele provesti noć dalje od opožarenog područja.

Prema informacijama Štaba civilne zaštite grada Šibenika, 20-ak osoba s područja Zatona i Rasline, uglavnom stranih turista, smješteno je u hostelu u Skradinu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo