Četvrtak, 21 listopada, 2021

Više od 69% građana BiH bi glasalo za ulazak u EU

Nemojte propustiti

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja koje je sprovela Direkcija za evropske integracije (DEI) pokazuju da bi 69,2 odsto građana BiH na referendumu o članstvu glasalo za ulazak BiH u EU, a kao razlog podrške najčešće su naveli uređeniju zemlju i društvo, te slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala.

Argumenti građana koji ne bi podržali ulazak BiH u EU su povećani troškovi života i poreza, te povećanje birokratije, saopšteno je iz DEI.

Kao i u prethodnim godišnjim istraživanjima, najviše ispitanika, 33 odsto, smatra da je borba protiv korupcije najvažnija reforma za BiH, a skoro svaki četvrti ispitanik smatra da je to reforma javne uprave.

Prema mišljenju 12,4 odsto ispitanika, putna infrastruktura je među oblastima u kojima je postignut najveći napredak BiH u procesu evropskih integracija.

Visok je procenat anketiranih koji nisu upoznati o trenutnom statusu BiH u procesu integrisanja u EU. Najveći dio njih 45,3 odsto smatra da BiH pregovara o članstvu u EU, dok šest odsto građana zna da BiH trenutno odgovara na Upitnik Evropske komisije.

Dominantan izvor informisanja o procesu integrisanja je televizija posredstvom koje se informiše gotovo 85 odsto građana. Većina ispitanika, njih 52,5 odsto, smatra da evropski put BiH ima alternativu i ovakvo mišljenje je češće u Brčko distriktu i Federaciji BiH u odnosu na Republiku Srpsku.

Više od polovine ispitanika, njih 51,6 odsto, vjeruje da bi najveću korist od integracije BiH u EU imali mladi.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 punoljetnih građana BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju DEI o istraživanju javnog mnjenja “Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integrisanja”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo