Subota, 22 siječnja, 2022

Više osumnjičenih osoba iz vlasti u manjem bh. entitetu: Lideri opozicije iz RS-a ove sedmice u Tužilaštvu BiH zbog napada na ustavni poredak

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 20. oktobra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a po hitnom postupku čime se ostavlja rok od šest mjeseci za osnivanje entitetske agencije za lijekove čime se povlače iz sporazuma o osnivanju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Međutim, ovaj zakon koji je usvojen u RS-u za sobom povlači izmjene i dopune još pet zakona. Glasanju nije prisustvovala opozicija (SDS, DNS, PDP), a usvojen je sa 43 glasa.

U Tužilaštvu BiH ove sedmice u svojstvu svjedoka bit će ispitani predsjednici opozicionih partija u bh. entitetu RS, a u okviru istrage koja je otvorena po krivičnim prijavama više osoba za krivično djelo „napad na ustavni poredak“. U ovom predmetu je više osumnjičenih osoba iz vrha političkog života RS-a, a među njima i lideri vladajućih stranaka na čelu sa Miloradom Dodikom, rukovodstvo RS, članovi Vlade RS i rukovodstvo NSRS-a.

Riječ je o održanim sjednicama Narodne skupštine RS na kojima su usvojeni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima (20. oktobra) i od 10. decembra kada je usvojena Informacija o prijenosu nadležnosti sa države ne entitet RS u više obasti među kojima su odbrana i sigurnost, pravosuđe, indirektni porezi. Dodik već mjesecima govori o povlačenju saglasnosti sa osnivanja OS BiH i najavljuje formiranje Vojske RS. Prije nekoliko dana, prema informacijama Istraga.ba, Dodik je okupio oficire iz reda srpskog naroda u OS BiH kao i zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića s kojim je održao sastanak o kojem javnost nije obaviještena.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u petak je najavio da će Narodna skupština Republike Srpske do kraja decembra usvojiti zakon o uspostavljanju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske.

“VSTS su okupirali muslimani, oni su preuzeli dominaciju, i sada žele putem VSTV-a, Suda i Tužilaštva BiH modelirati politički sistem. Smatraju da neko vještačko tijelo, može da raspravlja o odlukama zakonodavnih organa”, kazao je Dodik.

Međutim, VSTV na svojoj trodnevnoj prošlosedmičnoj sjednici nije raspravljao o zaključcima NSRS, a oglasili su se saopćenjem.

“VSTV djeluje jedinstveno, u punom kapacitetu, te u okviru svojih nadležnosti i mandata donosi odluke i mišljenja koja se poštuju u svim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini, ujedno definišući strateške korake za narednu godinu, te shodno tome neće razmatrati i oglašavati se o ovom pitanju”, poručili su u petak iz VSTV-a.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić dobio je poziv da se u Tužilaštvo BiH javi 21. decembra, a potvrdio je da će se odazvati. I predsjednik PDP-a Branislav Borenović također je dobio poziv za 21. decembar, ali će zbog obaveza u Tužilaštvo BiH otići u srijedu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 20. oktobra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a po hitnom postupku čime se ostavlja rok od šest mjeseci za osnivanje entitetske agencije za lijekove čime se povlače iz sporazuma o osnivanju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Međutim, ovaj zakon koji je usvojen u RS-u za sobom povlači izmjene i dopune još pet zakona. Glasanju nije prisustvovala opozicija (SDS, DNS, PDP), a usvojen je sa 43 glasa.

Na sjednici NSRS 10. decembra sa 49 glasova za usvojena je Informacija o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine, sa prijedlogom zaključaka – prijedlog predsjednika RS, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP, a usvojene su informacije u vezi prijenosa nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđu, u oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i Deklaracija o ustavnim principima. Za ovu informaciju i zaključke nisu glasali zastupnici opizicije.

Ovim zaključcima Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Republike Srpske.

Zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa Republike Srpske na institucije BiH neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu zakona i drugih propisa iz tačke 2. ovih zaključaka.

Narodna skupština Republike Srpske povlači saglasnost koju je Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske od 30. oktobra 2003. godine dala da se nadležnost iz oblasti indirektnog oporezivanja u okviru sistema poreske politike (član 68. stav 3. tačka 7. Ustava Republike Srpske) prenese na Parlamentarnu skupštinu BiH, kako bi se omogućilo razmatranje i usvajanje Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Narodna skupština Republike Srpske povlači saglasnost koju je Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske,broj 01-1005/03, od 30. oktobra 2003. godine, dala Vladi Republike Srpske da može zaključiti Sporazum o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da povuče saglasnost na Sporazum o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, koji su dana 5. decembra 2003. godine, u prisustvu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, potpisali premijeri entitetskih Vlada.

Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske Zakon o porezu na dodatu vrijednost u Republici Srpskoj i Zakon o akcizama Republike Srpske.

Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o Upravi za indirektno oporezivanje, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o porezu na dodatu vrijednost i Zakon o akcizama u BiH neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu Zakona o porezu na dodatu vrijednost u Republici Srpskoj i Zakona o akcizama Republike Srpske.

Zaključci o u vezi sa Informacijom o pravosudnim institucijama BiH

Narodna skupština Republike Srpske usvaja Informaciju opravosudnim institucijama BiH. Narodna skupština Republike Srpske povlači saglasnost koju je Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske od 25. februara 2004. godine dala Vladi Republike Srpske za potpisivanje Sporazuma o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da povuče saglasnost na Sporazum o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koji su dana 11. marta 2004. godine potpisali predsjednici vlada oba entiteta i 18. marta 2004. godine ministar pravde BiH.

Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske.

Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske.

Zaključci u vezi Informacije o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti

Narodna skupština Republike Srpske usvaja Informaciju o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Narodna skupština Republike Srpske povlači saglasnost na Odluku od 30. avgusta 2005. godine i Odluku o davanju ovlašćenja Vladi Republike Srpske da potpiše Sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH sa Vladom Federacije BiH.

Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da povuče saglasnost na Sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH potpisan sa Vladom Federacije BiH.

Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, Zakon o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH i Zakon o Agenciji za istrage i zaštitu BiH neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu zakona iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Više s weba

Izdvajamo

Sanja Vulić: Nije Amerika nametnula sankcije, imamo ljude koji su Bošnjaci iz Sarajeva, koji rade u Ambasadi SAD!

- Ono što oni napišu o Republici Srpskoj, a to se svodi na nivo čaršijskog trača, to se plasira...

Možda vas zanima i ovo