Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Višestruki bokserski prvak BiH danas skuplja ostatke uglja

Nemojte propustiti

Na površinskom kopu “Garići Rudnika” kod Banovića eksploatacija uglja je okončana pretprošle godine, a neravnine se sad zatrpavaju jalovinom koja ostaje nakon separiranja.

Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

Međutim, nezaposleni mještani naselja koja se nalaze u blizini kopa tvrde da u jalovini još ima dobrih komada uglja, piše Avaz.

Na odlagališta jalovine u Garićima svoj ručno izrađen šator je smjestio i nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine u boksu Edis Pozderović Bobi. Trenirao je u Klubu borilačkih sportova Banovići i uz trenera Zaima Numanovića za reprezentaciju se borio u 117 mečeva. Poznat je po tome što je izgubio samo dva puta.

Odrastao je u naselju Podgorje u siromašnoj višečlanoj porodici, u kojoj je svako naučio da se snalazi sam. U međuvremenu se oženio, dobio dijete i sad hrani porodicu od novca koji zaradi prodajući ugalj sakupljen na Kopu. Cijena jedne vreće uglja je 3 KM, a tonu prodaju za 60 KM. To je upola jeftinije od regularne cijene banovićkog uglja na tržištu.

Ništa kopačima, kaže Bobi, ne fali, osim malo boljeg alata, kolica, lopata i krampi za kopanje.

“Dođu nama i žene ovdje. Moja je ljubomorna. Ne skuplja ona ugalj, nego samo dođe da vidi šta ja radim”, šali se Bobi. “Druge žene dođu da pomognu, a nekad i posjedimo fino. I veselja bude.”

Nedaleko od mjesta gdje se odlaže jalovina je veliko jezero u kojem se svakodnevno kupaju. Svjesni su opasnosti i generalne zabrane kupanja u vodi koja se skupila na mjestu ekspoatacije uglja. No, ne smeta im.

Izvor: Radiosarajevo

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo