Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Visoki predstavnik: Neću dopustiti luđacima da ugroze mir u BiH

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Shmidt je poručio da ne strahuje od mogućnosti novog rata u Bosni i Hercegovini

Visoki predstavnik Christian Shmidt uoči današnjeg susreta sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Szijjartom u Sarajevu i povodom 30. godišnjice od početka opsade Sarajevaje kazao je da se u Bosni i Hercegovini neće ponoviti ono što se dešavalo tokom rata od 1992. do 1995. godine.

“Danas na 30. godišnjicu početka opsade Sarajeva imamo jasnu poruku. Upravo sada kada se međunarodno pravo krši na granici Evropske unije i kada Rusija vodi nemilosrdan agresorski rat moramo pokazati da vjerujemo u pravila i neprikosnovenost međunarodnog prava”, rekao je Schmidt.

On je napomenuo da ne strahuje od mogućnosti novog rata u Bosni i Hercegovini, ali da će on raditi na tome da se nikad ne ponovi ono što se dešavalo od 1992. do 1995.

“Uspjeh Dejtona jeste da su se godine nakon Dejtona donijele mir. Ja sa svoje strane mogu reći da se to neće ponovo desiti. Ne kažem ovo zato što se plašim da je mir u opasnosti. Ali, ovo kažem kao poruku svim onim ludim koji misle da se mogu igrati neprikosnovenošću ljudi”, kazao je.

Schmidt je poručio i da niko ne smije generisati bilo kakvu nesigurnost, a pozvao je i na deblokadu državne vlasti.

Prema njegovim riječima, uzda se u parlament i uzda se da je međunarodna zajednica sprema podržati konstruktivne snage.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Udario djevojku i ostavio je u jarku, ona zapamtila tablice, auto registrovan na policajca

Djevojka je zapamtila tri posljednja broja na registarskoj tablici. Pomoću njenog sjećanja na tri posljednja broja registarskih oznaka, utvrđeno...

Možda vas zanima i ovo