Subota, 4 veljače, 2023

Visoki predstavnik putuje u Beograd: Vučić prvo s Dodikom, pa Schmidtom

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Posljednji susret predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića s Christianom Schmidtom održan je u septembru prošle godine.

Kako smo objavili prije nekoliko dana Christain Schmidt trebao bi se večeras sastati s Aleksandrom Vučićem, novim-starim predsjednikom Srbije. Nešto ranije tokom dana Vučić bi trebao održati sastanak i sa Milaradom Dodikom, a na stolu je niz ‘vrućih tema’. Spekulira se da će Vučić – Dodik govoriti o distanci ili, pak, nastavku saradnje.

Podsjećamo, jučer je Schmidt iskoristio Bonske ovlasti i stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, a i otvoreno poručio onima koji ne budu provodili ovu odluku da će snositi lične sankcije. Zakon je obustavljen do odluke Ustavnog suda BiH.

Posljednji susret predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića s Christianom Schmidtom održan je u septembru prošle godine. I tada je bilo govora o državnoj imovini BiH i čnjenici da to pitanje nije riješeno.

Podsjećamo i na izjavu Vučića koji je kazao kako su mu međunarodni predstavnici kazali, nakon što ih je upitao zbog čega su “oteli nadležnost RS u segmentu poljoprivrede i šumarstva koje im pripadaju po Ustavu i Dejtonu”, da je upravu i da je potrebno “šest mjeseci da se to vrati”. “Ma nemojte. Za jedan dan ste oteli to Republici Srpskoj, a potrebno vam je sad šest meseci da to vratite”, naveo je Vučić u intervjuu za RTS.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo