Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Visoki predstavnik Valentin Inzko o gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću: Pale se svi alarmi

Nemojte propustiti

U opširnom vikend-izdanju dnevnog lista Oslobođenje biće objavljen intervju sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom.

Između ostalog, govorio je o svom pismu upućenom predsjedavajućem Narodne skupštine RS i šefovima klubova u ovom zakonodavnom tijelu manjeg bh. entiteta, o potezima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali posebno je bio zanimljiv njegov osvrt na novog gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića.

Inzko je kazao kako je “alarmantno” da novi gradonačelnici, misleći direktno na mladu nadu PDP-a, daju izjave kako Radovan Karadžić za njih nije ratni zločinac.

– Takve izjave možda previše ne šokiraju u Bosni i Hercegovini, jer su građani već razvili sindrom kuhane žabe, no, vjerujte mi, u svjetskim metropolama one ozbiljno pale alarme. Tada ozbiljne države zaključe da zemlje u kojima se glorificiraju ratni zločinci nisu dobrodošle u evropsku porodicu. Dakle, želim kazati da bi po ovom teškom, osjetljivom pitanju BiH trebala što prije evoluirati, istakao je.

Kompletan intervju sa visokim predstavnikom u BiH možete čitati u vikend-izdanju Oslobođenja.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Njemački mediji šokirani cijenama na Jadranu: ‘Znate li koliko košta ručak za četveročlanu porodicu?‘

Prema anketi GfK, čak 59 posto Nijemaca ostat će u svojoj zemlji, 49 posto otputovat će u susjednu europsku...

Možda vas zanima i ovo