Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Visoko: Nekada privredni i trgovački grad nastoji postati turistički centar

Nemojte propustiti

Visoko je do 1992. godine bilo privredni i trgovački grad. Danas se ovaj grad okreće turističkim sadržajima.

visoko-gradPosljednjih godina Visoko je interesantno turistima kao mjesto na kojem se razvija hipoteza o postojanju prvih evropskih piramida.

“Osim piramida turisti u Visokom obilaze i lokalitet Mila i Starog grada te planinare po okolnim brdima”, kazala je Feni Mersiha Čabaravdić iz Turističko-nformativnog ureda Općine Visoko.

Ona kaže da su turisti uglavnom ”jednodnevni” i da su im najinteresantniji tuneli na lokalitetu Ravne koji svakodnevno privlače sve veći broj turista.

“Što se tiče ekonomske koristi koju općina ostvaruje od turizma ona još nije tolika da bi se mjerilo nekim velikim ciframa, ali svaki korak je bolji od stagnacije”, kazala je Čabaravdić.

Naglašava i značajan angažman Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona putem promocije i ulaganja u turističku infrastrukturu.

“Putem brojnih kataloških publikacija na turističkim i privrednim sajmovima prezentira se Visoko. Turistička ponuda se također prezentira i putem turističkih info centara Turističke zajednice ZDK-a u općinama Visoko, Tešanj, Zavidovići i Zenica”, kazala je Čabaravdić.

Visoko je grad i središte istoimene općine u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine u Zeničko-dobojskom kantonu.

Visoko je historijska prijestolnica bosanskih kraljeva koji je imao jaku dubrovačku koloniju i carinu, što potvrđuje povelja kralja Tvrtka I Kotromanića iz 1355.godine koja je izdata u Visokom. Najvažnija mjesta vezana za taj period su stari grad Visoki, njegovo podgrađe i trgovačko središte Podvisoki, Mile kao krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva, te Moštre koje su bilo povremeno stolno mjesto kraljeva. Osnivačem modernog Visokog se smatra Ajas-beg. Po popisu iz 1991. godine u općini Visoko je živjelo 46.160 stanovnika, od toga u gradu Visokom živjelo je 13.663 stanovnika.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo