Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Visoko: Tuga i bol među članovima porodica ubijenih Srebreničana

Nemojte propustiti

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Policija prekinula korona dernek u školi: Učiteljice iz BiH uz muziku uživo slavile 8. mart

Tokom proteklog vikenda pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS kontrolisali su brojne lokale zbog epidemioloških mjera i najviše posla su...

Zasjeda Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH: Hoće li biti restriktivnijih mjera?

Prije nekoliko dana premijer FBiH Fadil Novalić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazali su da je epidemiološka situacija...

Ispraćaju konvoja sa 520 tabuta Srebreničana ubijenih u genocidu 1995. Godine, u krugu preduzeća Gradska groblja u Visokom jutros je prisutvovao veliki broj njihovih najbližih, prijatelja, komšija…

Foto: AnadololijaJasna Zukić, 35-godišnja Srebreničanka, ove godine ispraća posmrtne ostatke oca Ibrahima Zukića i brata Dževada Zukića.

„Ukopala sam brata Mensura 2006.  U trenutku kad je ubijen, imao samo 16 godina. Stariji brat Dževad pronađen je prije godinu i pol, a kad je ubijen imao 25 godina, a nestao je 11.  jula 1995. zajedno sa ocem“, ispričala je za agenciju Anadolija Jasna Zukić.

Ona kaže kako, pred sve tuge koju osjeća zbog gubitka najbližih, na neki način osjeća i olakšanje zbog činjenice da će nakon više od 15 godina traganja za ostacima najbiližih, konačno znati gdje se nalaze njihovi mezari. Jasna je naglasila kako osjećaji u trenutku kada kamioni sa tabutima kreću na posljednje putvoanje prema Potočarima „nisu za priču“, ali dodaje kako ona, kao i članovi drugih porodica žrtava srebreničkog genocida, nisu zadovoljni dinamikom suđenja haškom optuženiku za ratne zločine i genocid Ratku Mladiću.

Kada Husić je u srebreničkom genocidu izgubila 35 članova prodioce, a većina njih do danas nije pronađena. Kako je rekla, svake godine ispraća tabure ubijenih Srebreničana, „ jer se nijedna druga žrtva ne razlikuje od brata kojeg  sam ukopala ranije“.

Hajrija Burtić kazala je kako suđenje ratnim zločincima ne teče onako kako bi porodice žertava željele.

„Zločinci se slobodno šeću, a na suđenjima se stvara slika kao da oni sude, a ne kao da se njima sudi“, kazala je Burtić.

Konvoj sa 520 tabuta identificiranih posmrtnih ostataka Srebreničana zaustavit će se kod zgrade Predsjedništva BiH, nakon čega će nastaviti put ka Memorijalnom centur u Potočarima, gdje bi trebao stići danas u popodnevnim satima. Kolektivna dženaza će biti klanjanja 11. jula u Potočarima.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Poslije mnogo godina Severina o intimnom snimku s jahte: “Pa zar mislite da bih išta snimala nenašminkana i pustila u javnost?”

Hrvatska pjevačica Severina nedavno je objavila fotografije sa slikarom Dimitrijem Popovićem i dirljivom objavom mu čestitala rođendan. Ona je uz...

Možda vas zanima i ovo