Srijeda, 22 ožujka, 2023

Vize za Argentinu ili Tajland bh. građani moraju tražiti u zemljama okruženja

Nemojte propustiti

Argentina, Barbados i Tajland su među brojnim zemljama koje nemaju svoja diplomatska predstavništva u Bosni i Hercegovini, zbog čega bh. građani moraju odlaziti u zemlje u okruženju da bi dobili vize ukoliko žele putovati u ove države.

Iz Konzularnog odjela Ambasade Argentine u Budimpešti naveli su dokumente potrebne građanima BiH da bi aplicirali za turističku vizu za Argentinu. To su važeći pasoš, ispunjen i potpisan zahtjev za izdavanje vize koji se može dobiti u Ambasadi, dvije novije fotografije, kopija rezervacije povratne avionske karte, dokaz o migrantskom statusu aplikanta (u slučaju da nije građanin BiH) te dokaz o finansiranju aplikanta tokom posjete Argentini.

Također, aplikant bi trebao da podnese izvještaje o stanju na kreditnoj kartici ili izvještaj s bankovnog računa za posljednjih šest mjeseci (originali dokumenata ovjerenih u banci).

Kako su za Fenu kazali iz ove ambasade, preporučuje se i podnošenje dokumentacije o nekretninama/penziji.

Osim navedenog, potrebna je i hotelska rezervacija (plaćena kreditnom karticom aplikanta) ili original pozivnog pisma ukoliko je aplikanta pozvao član porodice ili prijatelj iz Argentine te original potvrde o zaposlenju ili ugovor o radu s potpisom poslodavca, ovjeren kod notara, kao raspored turističkih destinacija koje će biti posjećene.

U slučaju da je aplikant student, potrebno je dostaviti dopis univerziteta kojim se potvrđuje da studira na tom univerzitetu.

Za vizu je potrebno uplatiti 50 američkih dolara, a svi dokumenti trebaju biti skenirani i proslijeđeni Ambasadi e-mailom.

Daljnja procedura zahtijeva zakazivanje sastanka u Ambasadi, a nakon što dokumentacija bude provjerena, aplikant na ovaj sastanak treba lično donijeti originalnu dokumentaciju.

Nakon razgovora, službenik Konzularnog odjela Ambasade obavijestit će aplikanta da li je njegov zahtjev za vizu odobren. U slučaju da jeste, viza će biti izdata nakon što je novčana naknada za vizu uplaćena u lokalnoj banci.

Građani koji žele putovati na Barbados, turističku vizu mogu dobiti u Ambasadi Barbadosa u Briselu, a dokumenti koji su im potrebni, kako su kazali iz ove ambasade, su važeći pasoš, popunjen zahtjev za izdavanje vize, potvrda o zaposlenju ili potvrda iz škole ili univerziteta te jedna fotografija.

Iz Ambasade Barbadosa za Fenu je pojašnjeno da je za aplikante koji su nastanjeni u državi koja nije zemlja njihovog rođenja, potreban dokaz o statusu u toj državi – radna, studentska ili boravišna dozvola.

Troškovi izdavanja turističke vize s jednim ulaskom u zemlju iznose 92 eura, pod uvjetom da Ambasada sama šalje pasoš s vizom na adresu aplikanta, a ukoliko aplikant lično preuzima pasoš u Ambasadi, cijena vize je 75 eura.

Prilikom plaćanja novčane naknade za vizu, aplikant je dužan dostaviti Ambasadi svu potrebnu dokumentaciju, što može učiniti putem neke od kurirskih kompanija. Za procesuiranje zahtjeva za izdavanje vize potrebno je tri sedmice od dana prijema dokumentacije u Ambasadi.

Još jedna od zemalja koje nemaju svoje predstavništvo u BiH je Tajland te se viza za ovu zemlju može dobiti apliciranjem u Konzulatu Kraljevine Tajland u Zagrebu, a potrebna dokumentacija za turističku vizu podrazumijeva važeći pasoš, fotokopiju prve stranice pasoša, kopiju rezervacije povratne avionske karte, fotografiju i popunjen zahtjev za izdavanje vize.

Aplikant dokumentaciju može donijeti lično ili dostaviti putem neke od brojnih agencija koje pružaju ovu uslugu, rečeno je za Fenu iz ove ambasade u Zagrebu.

Troškovi izdavanja vize iznose 35 eura za jedan ulazak, za dva ulaska 70 eura, a za tri ulaska 105 eura, a vize se obično izdaju istog dana.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo