Petak, 14 svibnja, 2021

Vječito pitanje u košarci: Jordan ili Bryant?

Nemojte propustiti

Michael Jordan je za mnoge najbolji igrač koji je košarka imala. Jordan je oduševljavao mnogobrojne mase, kako na košarkaškim terenima tako i izvan njih. Zauvijek je promijenio NBA svojom ulogom vođe i hrabrošću koju je pokazivao na terenu ali i u projektima nevezanim za košarku.

Kobe vs Jordan
Bryant vs Jordan

Međutim, kako je jedna zvijezda polako gubila svjetlost na NBA nebu, druga je bila u usponu. Proteklih godina, Kobe Bryant je pružio dobre argumente i s razlogom se može porediti sa velikim Michaelom.

Vjerovatno niko ne poznaje ova dva igrača poput čovjeka koji ih je vodio do svih njihovih šampionskih prstenova, Phil Jackson. Jackson je trenirao ova dva igrača dok su oni bili u najboljim godinama, i kada su ustvari i najviše pokazali u svojim bogatim karijerama.

Jackson je upravo u svojoj knjizi „Jedanaest prstenova – Duša uspjeha“ koja treba uskoro da bude objavljena uporedio ova dva velika košarkaša.

„Micheal je bio karizmatičniji i društveniji od Kobea. On je volio družiti se sa svojim saigračima, obezbjeđenjem, igrajući karte, uživajući u cigaretama i zezati se.“

„Kobe je drugačiji. On je bio povučen kao tinejdžer, dijelom zato što je bio mlađi od ostalih igrača i nije razvio socijalne vještine dok je bio na koledžu. Kada se Kobe pridružio Lakersima on je izbjegavao zbližavanje sa saigračima. Ali njegova povučenost je nestajala kako je odrastao. Vremenom je sve češće trošio energiju na zbližavanje sa igračima, pogotovo kada je tim bio na putu.“

„Jordan je bio skloniji da prepusti da utakmica dođe njemu i ne pretjerivati u akcijama, dok je Kobe nastojao preuzeti akciju, pogotovo ako utakmica nije išla njemu u korist. Kada fuli šut, Kobe bi nemilosrdno nastavio šutirati dok mu se sreća ne vrati. Micheal, za razliku od njega, kada bi fulio šut posvetio bi pažnju odbrani ili asistiranju svojim saigračima i tako pomagao u pobjedama.“

NBA All Star
NBA All Star

Jackson je također dodao da je Jordan „bio snažniji, s većim ramenima i čvršćom muskulaturom“, što mu je pomagalo da prođe kroz odbranu protivničke ekipe. Što se tiče Kobea, njegova spretnost i tečnost u igri mu je omogućavala poene.

Iz dostupnih podataka o knjizi, izgleda kao da Jackson ipak preferira Jordana ispred Kobea. Jordan je imao viziju, čovjek koji je plijenio svojom igrom i čak iako biste bili u protivničkoj ekipi, poraženi, bilo vam je drago jer ste dijelili parket sa jednim od najvećih. Prema tome, Kobe se vrlo lako može smatrati drugi najboljim ikad, jer Jordan je zaista klasa za sebe.

(Bh-index – E.J.)

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Haški sud: Odbijen prigovor na odluku da zločinac Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji

Advokat Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Wakefield noževima izboli generala Vojske RS...

Možda vas zanima i ovo