Petak, 14 svibnja, 2021

Vlada FBiH budžet probila za 1,5 milion KM

Nemojte propustiti

Vlada FBiH je u prošloj godini iz tekuće rezerve potrošila oko 1,5 miliona KM više nego što je to bilo odobreno rebalansom budžeta, što nije u skladu sa zakonskim propisima.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Uz to, ovaj novac nije odobravan u svrhe zbog kojih tekuća rezerva i postoji.

Utvrdivši ovo, federalni revizori su, u Izvještaju o finansijama Vlade FBiH u prošloj godini, naglasili da ni prošle, kao ni ranijih godina, nije postojao osnov, odnosno zakon, strategija ili drugi akt da bude planiran nijedan od tekućih transfera koji su dati u nadležnost Vlade. Prošle godine je dato oko 4,2 miliona KM za političke stranke, kulturna društva, Forum parlamentaraca i drugo.

U izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH navedeno je da je iz tekuće rezerve Vlade, premijera i dva dopremijera potrošeno oko 6,4 miliona KM, odnosno oko 3,5 miliona KM više nego u godini prije. Za neke odluke nije bilo potrebnih mišljenja Ureda za zakonodavstvo.

“Budžetom FBiH za 2012. godinu je utvrđeno da se za tekuću rezervu može izdvojiti 0,23 odsto ukupnih prihoda, dok je zakonima utvrđeno da budžetska izdvajanja za tekuću rezervu ne smiju preći tri odsto ukupnih prihoda. Konstatovano je da se nije postupilo u skladu sa zakonskim propisima u dijelu povećanja tekuće rezerve Vlade, tako i u dijelu korištenja tekuće rezerve do iznosa odobrenog izmjenom i dopunom budžeta FBiH”, stoji u izvještaju u kojem je Vladi FBiH dato mišljenje s rezervom.

Mada se tekuća rezerva koristi za hitne i nepredviđene slučajeve, Vlada je, između ostalog, odobrila skoro dva miliona KM Ministarstvu kulture i sporta za namjene za koje su već jednom odobrena sredstva kroz transfere. Odobren je i oko 1,1 milion KM za materijalne troškove institucija.

Revizori su ukazali da nema pravovremene evidencije o dodjeli novca iz tekuće rezere pa je tako Udruženju “Most” Skelani za isti projekat za koji je traženo 10.000 KM jedan dopremijer dodijelio 5.500 KM, a drugi 10.000 KM.

Revizori su zamjerili i jer je dato 300.000 KM za neprofitne organizacije i to za obnovu i izgradnju u ratu porušenih vjerskih objekata, bez prethodnog programa o utrošku sredstava i kriterijima raspodjele.

Kada su u pitanju javne nabavke, utvrđeno je da je Vlada, kako bi ostvarila uštede troškova korištenja telefona, potpisala ugovor sa “BH Telecomom” bez provođenja postupka javnih nabavki. Istovremeno, izdaci za telefon, telefaks, internet i mobilni telefon su prošle godine bili veći nego 2011. godine i iznosili su 110.130 KM.

Revizori su i ovaj put konstatovali nepravilnosti koje se ponavljaju godinama. Tako je opet zabilježeno da je ista osoba, prema dokumentaciji, u više navrata istovremeno upravljala sa dva vozila na istim relacijama. Kada je riječ o održavanju vozila, utvrđeno je da je na pasatu CC prošle godine tri puta mijenjana šoferšajba i da je nabavljeno 13 guma, za šta nije dato obrazloženje. Kao ni prethodnih godina, nisu završene aktivnosti koje treba da riješe pitanje trajnog smještaja institucija za koje se i dalje plaća zakup. Inače, Vlada je u prošloj godini ukupno potrošila oko 9,8 miliona KM.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo