Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Vlada FBiH demantovala navode pojedinih medija: U FBiH od sutra se ne uvode obavezne VTP potvrde

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

U medijima se danas pojavila informacija da se od sutra, 20.12.2021. godine, u Federaciji BiH uvodi VPT pravilo – što su demantovali iz Vlade FBiH. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti:

– Obavještavamo javnost da su netačne informacije, objavljene danas u medijima, „da se od sutra u Federaciji BiH uvode nove epidemiloške mjere, koje podrazumjevaju pravilo „vakcinisan–testiran-prebolio“ (VTP)“, te su neistinite informacije „da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto“.

Također, obavještavamo javnost da su neistinite informacije da je tim povodom pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera danas, ili prethodnih dana, medijima davala bilo kakve izjave u vezi sa ovom temom.

Naime, u medijima se danas pojavila vijest da se od sutra, 20.12.2021. godine, u Federaciji BiH uvodi VPT pravilo te izjava pomoćnice ministra Marine Bere, što može unijeti nemir u javnost. Navedena izjava je data prije mjesec dana, 18.11.2021. godine, i to na press konferenciji nakon donošenja naredbe o uvođenju VPT pravila. Naglašavamo, da je ta mjera ukinuta 2.12.2021. godine, te zaključkom Vlade Federacije BiH data preporukama kantonima da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona i procjeni rizika, uvedu Pravilo VPT za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab FMZ-a, a o čemu je pomoćnica Bera također istog dana informirala javnost.

Stoga, dematiramo sve sadržaje koje za izvor današnje informacije koriste izjavu pomoćnice ministra zdravstva Marine Bare datu na prije mjesec dana u potpuno drugom kontekstu.

Naglašavamo, da su aktuelne mjere u Federaciji BiH, one koje je na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije BiH usvojila na svojoj 295. sjednici, održanoj 16.12.2021. godine, te da su usvojene naredbe i preporuke Kriznog štaba FMZ-a na snazi 14 dana.

Među važećim mjerama je preporuka vladama kantona, da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, procjeni rizika, kao i dokumenta „Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19“, uvedu Pravilo vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab FMZ-a.

Ističemo da se sve donesene mjere (zaključci, naredbe i preporuke) dostavljaju kantonima te objavljuju u Službenim novinama Federacije BiH.

Iz navedenih činjenica se zaključuje da se nikakve nove mjere od sutra ne uvode u Federaciji BiH, te da prema važećim mjerama u FBiH uvođenje VPT pravila nije obaveza, nego preporukama kantonalnim vladama – saopšteno je iz Vlade FBiH.

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo