Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Vlada FBiH donosi odluku o ograničenju cijene struje do 20 posto za privredu

Nemojte propustiti

Odluku priprema Federalno ministarstvo energije i rudarstva na čijem je čelu Nermin Džindić.

Nakon što je Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine objavljen 5. januara u Službenim novinama FBiH u četvrtak je stupio na snagu.

Ovaj zakon usaglašen je u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 30. decembra, a prije toga u Domu naroda PF BiH.

Objavom u Službenim novinama Federalna vlada može donijeti odluku kojom se ograničava rast cijene električne energije za privredu maksimalno do 20 posto u Federaciji. Podsjećamo, već nekoliko mjeseci privredni subjekti dobivaju ponude od EP BiH za 2022. godinu sa cijenama uvećanim i preko 300 posto što otežava rad firmi. Udruženje poslodavaca traži da se privrednim subjektima koji su već potpisali ugovore sa drastično većim cijenama struje omogući aneks ugovora i da se odluka Vlade o ograničenju cijene električne energije primjenjuje i na njih.

Odluku priprema Federalno ministarstvo energije i rudarstva na čijem je čelu Nermin Džindić.

Iako je EP BiH već 4. novembra uputila Vladi FBiH prijedlog sa ograničenjem cijene prema potrošnji privrednih subjekata sa tri različita povećanja, na taj dopis Vlada ni Džindić nikada nisu odgovorili iako su znali da će doći do poremećaja elektroenergetskog tržišta.

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo