Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Održana sjednica Vlade FBiH: Evo koliku mjesečnu naknadu bi trebali imati demobilisani borci

Nemojte propustiti

Početak primjene novog zakona o demobislisanim borcima predviđen je od 1. oktobra 2019. godine.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici prihvatila izvještaj Radne grupe za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je zaduženo da za Nacrt zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica pribavi potrebna mišljenja u skladu s Poslovnikom o radu Vlade FBiH i da prečišćeni tekst uputi na mišljenja kantonalnim skupštinama, jer je u pitanju zajednička nadležnost federalne i vlasti kantona, s rokom dostavljanja mišljenja od 30 dana.

Ovo ministarstvo je, također, zaduženo da, nakon dobijanja mišljenja, Nacrt ovog zakona dostavi Vladi BiH radi razmatranja.

Zakonom je propisano ostvarivanje prava na svim nivoima vlasti (općina, grad, kanton, Federacija), a za njegovo provođenje neophodna su finansijska sredstva u iznosu od 50.000.000 KM na godišnjem nivou.

Analizom stanja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kroz sistemske evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže Federalno ministarstvo, utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branilaca koji se nalaze u stanju potrebe. Zakonom je propisano da jedan mjesec učešća u oružanim snagama iznosi pet KM, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 KM.

Početak primjene Zakona predviđen je od 1. oktobra 2019. godine.

Važno je naglasiti da ovaj tekst zakona podržavaju sva braniteljska udruženja, parlamentarni odbori i političke partije koje su sudjelovale u izdradi istog.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo