Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Vlada FBiH pomaže radnicima: Neka vam poslodavci daju, mi nećemo ništa uzeti

Nemojte propustiti

“Građani su naša obaveza, a u stanju su nužde da im pomognemo da prevaziđu probleme. Ko zna šta nam donosi budućnost, moramo svi biti spremni da reagiramo”, kazao je Novalić.

Vlada Federacije BiH usvojila je na današnjoj sjednici uredbu koja sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom potrošačkih cijena.

Uredbom je utvrđena i mogućnost da poslodavac može pomoći radniku u visini do 1.080 KM, do 31.12.2022. godine. Ova pomoć se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu, bez plaćanja poreza.

Istaknuto je da Vlada Federacije BiH odlukom, omogućava, ali ne propisuje obavezu, da poslodavci svojim radnicima isplate jednokratnu pomoć bez plaćanja poreza i doprinosa.

Zbog nemogućnost da direktno utiče na cijene roba koje su određene vanjskim faktorima, Vlada Federacije BiH je donijela ovu Uredbu kako bi barem jednim dijelom nadomjestila izgubljeni životni standard najranjivijih kategorija, ne ugrožavajući pri tome fiskalnu stabilnost i redovne isplate iz Budžeta FBiH.

“Pozivam da se svi udružimo u rješavanju problema. Općine, kantone i poslodavce, oslobađamo obaveza, a mi sebe prihoda kako bi bez obaveze pomogli i uposlene, njih oko 535.500. Želim reći da mi kontinuirano bez obzira na pritiske i napade provodimo ono što se očekuje od jedne vlade, ovo nije politika. Svjedoci ste da sam nikakav ili loš političar, ali budite svjesni da radimo prave stvari. Građani su naša obaveza, a u stanju su nužde da im pomognemo da prevaziđu probleme. Ko zna šta nam donosi budućnost, moramo svi biti spremni da reagiramo”, kazao je Novalić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač Porschea pijan izazvao nesreću, pa prijetio policajcima

Vozač Porschea je alkotestiran nakon čega je utvrđeno da je imao 1,75 g/kg alkohola u organizmu. Vozač automobila "Porsche" sinoć...

Možda vas zanima i ovo