Nedjelja, 17 listopada, 2021

Vlada FBiH povećala bod za boračku populacija, prava dobijaju i udovice boraca

Nemojte propustiti

Kako je istakao Novalić, Izmjena Zakona o PIO odnosi se na važne korekcije koje su vezane za odluke Ustavnog suda, zatim korekciju boda za boračku populaciju sa 0,5 na 1.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je kako su na današnjoj donesene četiri značajne odluke za građane FBiH. Istakao je izmjene u Zakonu o PIO, pravilu za garantni fond, pomaganju općina i gradova u FBiH te je govorio i o nastavku izgradnje tunela Hranjen. Boračkim kategorijama je povećan bod za PIO, a riješen je i problem pomoći udovicama boraca.

Kako je istakao Novalić, Izmjena Zakona o PIO odnosi se na važne korekcije koje su vezane za odluke Ustavnog suda, zatim korekciju boda za boračku populaciju sa 0,5 na 1.

Uklonjene su prepreke da se vrši vanredno usklađivanje penzija, odnosno skraćeno je na jednu godinu.

Dopremijer i ministar rada i socijalne politika Vesko Drljača kako je ideja danas usvojenog Prijedloga zakona o penzijama kako neke norme treba precizinije definisati, neke urediti, te implementirati presude ustavnog suda.

“Kada su u pitanju povrede na radu, tu se smatra i povreda koja je dobijena u pripremi i učešću odbrane BiH u periodu ‘92-‘95. Omogućili smo udovicama poginulih boraca da ostvare pravo i ovo je novina koju smo mi usvojili na sjednici 2019. Radi se na zaštiti udovice poginulih koje nisu bile osiguranici i koje nisu mogle ostvariti radni odnos i to je trebalo urediti i ta norma je implementirana“, izjavio je Drljača.

“Članom porodice osim bračnog supružnika smatra se i vanbračni supružnik. To je usklađivanje Zakona o PIO sa Porodičnim zakonom“, dodao je.

Istakao je i da je najveća plata u FBiH 2.174 KM i neće se usklađivati dok odnos najniže penzije i najviše penzije ne bude jedan prema pet.

Takođe, dodao je i da je ublažena odredba vanrednog usklađivanja ako stopa rasta u prethodnoj godini bude veća od 3 posto.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tužne vijesti iz BiH: Preminuo mladić (27) koji je bio zaražen koronom

Ovu informaciju dobio je Institut za javno zdravstvo iz Univerzitetsko kliničkog centra koji nije obavijestio detaljnije informacije o preminulom...

Možda vas zanima i ovo